időjárás -1°C Mária 2023. december 8.
logo

Titokban újraindult a paksi atomreaktor múlt csütörtökön

Magyar Nemzet
2004.08.24. 05:30

Múlt hét csütörtökön megindultak a paksi atomerőmű kettes blokkjának újraindítási próbái, és ma már olyan teljesítménnyel üzemelhet a reaktor, hogy azt rákapcsolhatják a villamosenergia-hálózatra – értesült a Magyar Nemzet. A Paksi Atomerőmű (PA) Rt. azonban eddig semmilyen hivatalos tájékoztatást nem adott az első indításokról. A lap információi szerint ezt csak ma jelentik be hivatalosan, amikor Turi-Kovács Béla, a parlament környezetvédelmi bizottságának fideszes elnöke látogatást tesz az erőműben.

A Magyar Nemzet Fichtinger Gyulától, az Országos Atomenergia Hivatal igazgató-helyettesétől megtudta: a kettes reaktor már csütörtökön elérte a minimálisan ellenőrzött teljesítményszintet, és a fizikai mérések pozitívak voltak. A blokkot öt százalékos teljesítményre terhelték, és negyvennyolc óráig így üzemeltették, eközben méréseket végeztek.

Az eredmények értékelése tegnap befejeződött, és a vízminták alapján arra a következtetésre jutottak a szakemberek, hogy a próbák alatt a reaktor megfelelt a normál működési feltételeknek. Ennek eredményeképpen ma már harmincszázalékos teljesítményszintre emelhetik a kettes blokk terhelését, és a reaktor újra villamos áramot termelhet.

Mint ismeretes, az erőmű kettes blokkjában tavaly áprilisban súlyos üzemzavar keletkezett egy rosszul megtervezett és működtetett, illetve felelőtlenül engedélyezett tisztítótartály üzemeltetése miatt. Az üzemzavart követően radioaktív anyagok kerültek az erőmű kéményén keresztül a levegőbe.

A PA Rt. az ügyről megkésve tájékoztatta a közvéleményt, majd napokig elhallgatott egy ezt követő kisebb üzemzavart is, amely a reaktor tartályába adagolt hidrazin miatt következett be. A Magyar Nemzet az erőmű vezetőit szerette volna megkérdezni, hogy miért mulasztották el ismét informálni a sajtót, a PA Rt. szóvivőjét azonban lapzártáig hiába kereste az ügyben.

Haraszti Gyula

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.