Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Van, aki hidegen szereti

Van, aki forrón szereti. Van, aki egyszerűen nem szereti. Egyre többen hangoztatják nyíltan, hogy nem fűlik a foguk a szexhez. Az aszexualitás nem keverendő a szüzességi fogadalommal, az impotenciával, sőt még a jó öreg önmegtartóztatáshoz sincs köze.

Tréfás Hajnalka
2004. 10. 25. 8:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerzetesek és az apácák szüzességi fogadalma nem a vágy hiányát, hanem annak elfojtását jelenti. Politikai körökben divatba jött a szexuális túlfűtöttség elítélése, de ez nem azt jelenti, hogy maguk a politikusok kerülnék a testi kapcsolatokat. A Viagra hatalmas sikere azt sugallja, hogy sok férfi akarna, ha tudna. A fiatal amerikai nők körében elterjedt „ezüst gyűrű” mozgalom tagjai a szexet házassághoz kötik, de nem hagynak kétséget afelől, hogy a nagy Ő nem fog csalódni, csak adja már azt a gyűrűt.

A New Scientist azonban egy újabb csoportról, a „büszke A-król” tudósít. Különböző okokból – alacsony libidó, félénkség, zárkózottság – sokan érzik úgy, hogy egyáltalán nem vágynak szexre. Egyesek szerint az aszexualitás legalább olyan gyakori, mint a homoszexualitás. Bár vannak közismert esetek, amikor valakinek elment a kedve a testiségtől – a híres viktoriánus kritikus, John Ruskin, nem volt hajlandó többé megérinteni a feleségét, mikor észrevette annak fanszőrzetét – az aszexuálisok többsége szemérmesen hallgat hajlamáról, illetve jobban mondva annak hiányáról.

Léteznek azonban olyan internetes fórumok, például az Aven (Asexual Visibility and Education Network – Aszexuális Nyilvánosság és Oktatás Hálózat) az asexuality.org honlapon, melyek a nemet mondókat arra buzdítják, hogy merjenek kiállni szenvedélytelenségük mellett. Az aszexualitás nem jelenti feltétlenül a motiváció hiányát, az érintettek izgalomba jöhetnek, de nem éreznek késztetést, hogy az ötletet átültessék a gyakorlatba.

Az aszexuálisok szerint a fő különbség köztük és a „szexuáleszek” közt az, hogy ők nem kívánnak embertársaikkal konkrét szexuális kapcsolatot létesíteni. Az érzés még meglenne, de a test nem tudja, mit tegyen vele.

A szociális stressz csökkentheti a libidót és csökkentheti a testiség iránti érdeklődést – például az emberekben, a főemlősökben és a birkákban. A stressz nem csak terméketlenné, hanem totálisan közömbössé is tehet.

Bármi is legyen a magyarázat, a jelenség többezer embert érint. Vagy, ahogy azt az Aven-en kapható póló felirata hirdeti: „Aszexualitás: már nem csak amőbáknak”

(The Guardian a New Scientist cikke alapján)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.