időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Izraelita műhely alakul a Kereszténydemokrata Néppártban

Magyar Nemzet
2008.02.18. 23:02

Izraelita műhely alakul a KDNP holdudvarában; zsidó bloggerek felvetették, hogy szakadás fenyegeti a neológ rabbikart – ez a két hír foglalkoztatja a napokban a zsidó felekezeti és értelmiségi közvéleményt.

Semjén Zsolt elnök részvételével ma harangozzák be, hogy megalakul a Kereszténydemokrata Néppárt szárnyai alatt az úgynevezett izraelita műhely. A napokkal ezelőtt kiszivárgott hír kedélyeket is borzol. Holott a zsidó– keresztény értékrend szolgálatára hivatott szakcsoportnak olyan illusztris tagja is van, mint Haraszti György, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (ORZSE) profeszszora. Helyet kap a műhelyben Halmos Sándor, a debreceni hitközség volt ügyvezető igazgatója, az ORZSE egykori oktatója is. Halmos azzal szerzett országos ismertséget 2004-ben, amikor támogatásáról biztosította a határon túli magyar ajkúak kettős állampolgárságának eszméjét a referendum előtti napokban.

A Népszabadság úgy tálalta a KDNP kezdeményezését, mint amely „esetleg megütközést vált ki (…) Semjén emlékezetes, SZDSZ-ellenes szakállas bácsis megnyilvánulása vagy a tavalyi Weisz nénis, Schwarz bácsis parlamenti felszólalása után”. A lap felidézi: a szocialisták és a szabad demokraták értékelése szerint a KDNP elnöke lezsidózta az SZDSZ-t, mert „számon kérte rajta a mózesi törvények betartását”. A Magyar–Izraeli Baráti Társaságok Országos Szövetségének elnöke, Kovács László tegnap közleményben határolódott el a „Semjén Zsolt pártelnök nevével fémjelzett politikai tömörülésektől”. Kovács egyébként a debreceni önkormányzat kétfős SZDSZ-csoportjának a tagja.

A KDNP új műhelyéről a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetői nem kívánnak nyilatkozni a hivatalos megalakulás előtt. Egy pragmatikus hírében álló Mazsihisz-vezető azonban névtelenül elmondta: a hitközségek szövetsége jó benyomásokat őriz Semjénről egyházügyi helyettes államtitkár korából. Úgy vélte, a „műhely végül még pozitívan is elsülhet”. A honi zsidósággal kapcsolatos másik ügy: a fiatal zsidó értelmiségi bloggerek által működtetett Kuszkuszklan.hu pár napja fölvetette, hogy „szakadhat a magyarországi zsidóság egyik legpatinásabb intézménye, a neológ rabbikar”. Ismeretes, hogy a Mazsihisz éppen a neológ hitközségeket tömöríti. A honlap szerint a rabbitestület két részre szakadhat annak következtében, hogy Radnóti Zoltán újbuda–lágymányosi rabbi kezdeményezésére alternatív rabbinikus bíróságot hoznak létre, összefogva az európai konzervatív rabbinikus bírósággal. Radnótit nem értük el, de egyik rabbitársa neve elhallgatását kérve elmondta: a tizenhat neológ rabbi közül öten negyven év alattiak, ők állnak a kezdeményezés mögött. Cáfolta, hogy szakadás lenne a céljuk, de nem értenek egyet azzal, hogy a hitoktatás alapelvei nem elég egységesek, nem világos a felekezetbe betérni szándékozók előtt, hogy melyek a kötelezettségek és hitelvek. A lapunkat tájékoztató fiatal rabbi azt is közölte: szeretnék, ha a zsidó felekezet hittudományban illetékes tanítói végre a külvilág előtt is állást foglalnának erkölcsi kérdésekben.

Joó István

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.