Erwin Koeman váltja Várhidit a kapitányi székben

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette: május elsejétől a holland Erwin Koeman irányítja a válogatottat. Várhidi Pétert felmentik a kapitányság alól, de mivel munkaszerződés köti az MLSZ-hez, más területen alkalmazzák. A szövetség délután fél ötkor az egyik budapesti szállodában tart hosszabb sajtótájékoztatót.

MNO
2008. 04. 24. 11:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar válogatott új szövetségi kapitánya 1961. szeptember 20-án született a hollandiai Zaandam városában, 31-szer szerepelt hazája válogatottjában, tagja volt az 1988-ban Európa-bajnokságot nyerő csapatnak, és szerepelt az 1990-es világbajnokságon is.

Pályafutását a Gröningen csapatánál kezdte, ám az első felnőttidényében lejátszott hat mérkőzése után máris leigazolta a PSV Eindhoven, ahol 1979-82 között szerepelt. A fiatal középpályás aztán visszatért a Gröningenhez, ahol ismét három évet töltött, és bekerült a válogatottba.

Karrierje 1985-ben újabb fordulóponthoz érkezett, amikor a belga Mechelen szerződtette. Itt érte el legnagyobb klubsikereit, hiszen az 1988-as idényben tagja volt a KEK- és Szuperkupa-győztes csapatnak – emellett begyűjtött egy belga bajnoki címet, és egyszeres Belga Kupa-győztesnek is mondhatja magát.

A Mechelen játékosa volt az 1988-as Európa-bajnokság idején is, a kontinenstornán 4 alkalommal lépett pályára a végül az Eb-t megnyerő Oranjéban. Belgiumból 1990-ben visszatért a PSV-hez, majd két bajnoki arany után 1994-ben újra a Gröningenhez igazolt.

Játékos-pályafutását is ott fejezte be 1998-ben, majd szinte azonnal edzőnek állt: a PSV ificsapatánál kapott munkát, majd 2001-től másodedzőként dolgozott Eric Gerets, majd Guus Hiddink mellett. Először a 2004–05-ös idényben kapott saját kispadot, az RKC Waalwijk csapatát edzhette, amellyel a 9. helyet érte el.

Ez megfelelő ajánlólevél volt számára a Feyenoord vezetőedzői állásához, ahol 2005-2007 között dolgozott. Első szezonjában bronzérmet szerzett a csapattal, és az UEFA-kupában indulhatott, ám a Rapid Bukarest jutott tovább a csoportkörbe.

A 2006–07-es szezonban a csapat messze várakozáson alul teljesített, és a 7. helyen végzett. Koeman tavaly május 3-án bejelentette távozását a rotterdamiaktól, és azóta nem vállalt munkát sehol.

A 47 éves szakember fia, Len szintén futballozik, jelenleg a Helmond Sport nevű ifjúsági egyesület tagja. Erwin Koeman, a magyar válogatott 47. szövetségi kapitánya május 1-jén lép munkába.

(NSO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.