Megugrott a szén és tüzifa iránti kereslet

Megnőtt a szén és a tűzifa iránti kereslet hétfő óta, azonban az MTI által megkérdezett tüzelőanyag-kereskedések szerint ez nemcsak annak tudható be, hogy kedden délután leállt a gázszállítás Ukrajnából.

MNO
2009. 01. 09. 15:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lik Balázs, egy pilismaróti tüzelőanyag-kereskedés tulajdonosa azt mondta: körülbelül 30 százalékkal nőtt meg telepükön a tűzifa iránti kereslet a héten. Hozzátette ugyanakkor: januárban egyébként is megnő a forgalmuk, mivel sokan nem tudják előre, egész télre megvásárolni a fát. Malaky Mihály, egy építő- és tüzelőanyag kereskedés tulajdonosa is forgalomnövekedésről számolt be, azonban véleménye szerint ez inkább a nagy hidegnek tudható be. Egy baranyai tüzelő- és építőanyag-kereskedésnél is azt mondták, hogy érzékelhetően megnőtt a szén és a fa iránti kereslet ezen a héten. Ez egyrészt annak tudható be, hogy az ünnepek után kifogytak az emberek a tüzelőből, de sok vevő azért jött, hogy felkészüljön egy esetleges gázkorlátozásra.

Egy mázsa szén ára a kereskedőknél 3500 és 5600, egy mázsa fáé pedig 2000 és 2800 forint között mozog. Mőcsényi Miklós, a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség (Fagosz) főtitkára az MTI érdeklődésére elmondta, hogy Magyarországon évente átlagosan 7 millió köbméter fát termelnek ki, amelyből 1-1,5 millió köbméter a lakossági tüzelőanyag. Szükség esetén – tehát például a tüzelőfa iránti kereslet megugrásával – azonban országos átlagban mintegy bruttó 3 millió köbméterrel is megnövelhető lenne a kitermelt famennyiség – hívta fel a figyelmet. Ahhoz azonban, hogy a kitermelt fából ténylegesen is áru, így például tűzifa legyen, körülbelül 1-2 hét szükséges – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.