időjárás 13°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Válsággal küzdenek az ingatlan értékbecslők is

MNO
2009.02.27. 14:36

A bankok az ingatlan értékbecslők legnagyobb megrendelői, viszont a díjakat egyre lejjebb szorítják, emellett várható az is, hogy a kényszereladások kapcsán kiderül, az ingatlan kevesebbet ér a korábban becsültnél, és akkor a szakértőnek kell helyt állniuk – hangzott el a Magyar Ingatlanszövetség (MAISZ) pénteki konferenciáján, Budapesten.

A „Válság az értékbecslő szakmában” címmel megrendezett konferencián Mehrli Péter, a MAISZ elnöke arról beszélt, hogy kenyérharc folyik az értékbecslők között. Attól, hogy a legnagyobb megrendelők, a bankok egyre lejjebb szorítják a díjakat, nemcsak a megrendelések száma csökken, hanem az egy munkára jutó bevétel is. A helyzetet súlyosbítja az adminisztratív- és az adó terhek növekedése, amelyek ellen a szakma nem tud egységesen fellépni, mivel az ingatlanosokat több szervezet is képviseli. Ezek egyike csak a MAISZ. A bankok lassan elkezdik az ingatlanok kényszerértékesítését, és gyakori lesz, hogy például márciusban kevesebbet ér a ház, mint amennyire előző év októberében az értékbecslő értékelte – vázolta a helyzetet Novák Zalán szakértő. Ilyenkor a bank felvetheti az értékbecslő felelőségét. Ezt a veszélyt ugyan csökkentheti az értékbecslők felelősségbiztosítása, azonban az sem korlátlan.

Jelenleg az OTP Garancia Biztosító az egyetlen, amely köt ilyen biztosítást az értékbecslőkkel, néhány 10 ezer forinttól pár százezer forintig terjed az éves biztosítási díj. Viszont a vállalt kockázat is limitált, ami egy milliárdos tévedésnél, nem elegendő arra, hogy mentesítse az anyagi helytállás alól a szakértőt. Ráadásul ha a biztosítónak fizetnie kell, automatikusan megszűnik a biztosítási szerződés – tette hozzá a szakember.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.