időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Leminősítés előtt Nagy-Britannia?

MNO
2009.05.21. 09:32

Stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság – szuverén adóskockázati besorolásának kilátását csütörtökön a Standard & Poor's, arra a várakozására hivatkozva, hogy a brit nettó államadósság megközelítheti a hazai össztermék (GDP) 100 százalékát.

Nagy-Britanniát az összes nagy hitelminősítőnél a lehető legjobb, „AAA” (Moody's: „Aaa”) besorolással tartja nyilván, és ezt az osztályzatot csütörtökön az S&P is megerősítette. A hitelminősítő közölte ugyanakkor: számításai szerint csak a kormányzati bankmentő programok bruttó államháztartási költségei a 2009-re becsült GDP-érték 7-10 százalékát teszik ki.

A Standard & Poor's szerint a 100 százalék közelébe duzzadó államadósság, ha tartósan azon a szinten marad, már nem lenne összeegyeztethető a brit szuverén adósságra érvényben lévő „AAA” besorolással.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.