Örömünnep Washingtonban: Oszama bin Ladent megölték + Képek

Egy katonai műveletben megölték Oszama bin Ladent Iszlámábád közelében – jelentette be Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/781250" target="_blank"><strong>• Martonyi: Civilizációnk egyik legnagyobb ellensége kiesett</strong></a>

MNO
2011. 05. 02. 3:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismert: a WikiLeaks egy héttel ezelőtt már „készült” Oszama bin Laden elfogására, vagy kivégzésére. A portál egyik ilyen kiszivárogtatott dokumentumában ugyanis az állt, hogy a Guantanamón kihallgatott Hálid Sejk Mohammed, a terrorhálózat operatív parancsnoka vallatóinak úgy fogalmazott: „nukleáris pokoltüzet” zúdítanak a Nyugatra Bin Laden elfogása vagy megölése esetén. A The Daily Telegraph brit konzervatív lap által megkapott irat pedig arról számol be, hogy az al-Kaida gondoskodott arról, hogy a terrorszervezet vezetőjének likvidálása esetén Európában atombomba robbanjon.


Obama helyi idő szerint vasárnap éjjel élő televíziós beszédében közölte az „amerikai néppel és a világgal” a rendkívüli hírt. Előzőleg már a CNN hírtelevízió is beszámolt Oszama haláláról.

A hírre több százan gyűltek össze a Fehér Ház előtt, és az USA zászlaját lengetve éltetik az Egyesült Államokat, és ünneplik a terroristavezér halálát. Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetője – aki saját bevallása szerint „szent háborút” hirdetett az Egyesült Államok ellen – volt a felelőse a csaknem tíz éve történt s több mint háromezer áldozatot követelő, 2001. szeptember 11-i terrortámadásért.



Obama szavai szerint Oszamával egy kisebb katonai egység végzett, és holttestét is sikerült a birtokukba venni. Az akcióban az amerikaiak közül senki sem esett el. A katonák ügyeltek a polgári áldozatok elkerülésére – hangsúlyozta az amerikai elnök. „Igazságot tettünk!” – jelentette ki Obama.

Barack Obama elmondta, hogy a múlt héten adott parancsot Bin Laden megsemmisítésére, miután úgy ítélte meg, hogy elegendő hírszerzési információ van az akció végrehajtásához, és lehetőség is van rá. Obama hangsúlyozta, hogy az akció „nem az iszlám ellen irányult, mert Bin Laden nem volt muzulmán vezető”.


Obama emlékeztetett rá: a hivatalba lépése után azonnal arra utasította Leon Panettát, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatóját, hogy az Egyesült Államok al-Kaida elleni harcának legfőbb prioritása Oszama bin Laden elfogása vagy megölése.

A pakisztáni hírszerzés illetékesei is megerősítették, hogy az al-Kaida vezetőjét megölték Iszlámábád közelében. George W. Bush, aki az al-Kaida által 2001. szeptember 11-én New York és Washington ellen végrehajtott terrortámadás idején az Egyesült Államok elnöke volt „nagy jelentőségű eredménynek minősítette” Bin Laden megsemmisítését.

A bejelentés nyomán a távol-keleti tőzsdéken csökkent az arany és az olaj ára, a dollár árfolyama pedig emelkedett.

A CNN hírtelevízió úgy tudja, hogy fokozott védelem alá vették az Egyesült Államok külföldi diplomáciai képviseleteit.

Öten vesztették életüket az akcióban

Oszama bin Ladennel együtt öt ember halt meg abban az amerikai katonai műveletben a pakisztáni Abbotábádban, amelyet az al-Kaida terrorhálózat vezetője ellen indítottak vasárnap – mondta a washingtoni kormányzat egyik magas rangú tisztviselője. A terroristavezér elleni rajtaütésben négy helikopterrel egy nagy lakóházra csaptak le a pakisztáni fővárostól légvonalban ötven kilométerre északra fekvő város Bilal nevű negyedében – közölte egy pakisztáni hírszerzési tisztviselő. Egy helikopter lezuhant, nyilvánvalóan a földről eltalálták – tette hozzá. Esetleges sebesültekről a nyilatkozó nem tett említést. Azt azonban elmondta, hogy a rajtaütés során asszonyok és gyerekek kerültek fogságba.

A helikopterek egy észak-pakisztáni légi bázisról indultak bevetésre. Az a körülmény, hogy Bin Ladent a pakisztáni főváros közelében ölték meg, felveti a kérdéseket, hogy miképpen sikerült a terroristavezérnek ilyen sokáig elkerülnie elfogatását, és hogy milyen hosszú ideje rejtőzött azon a helyen, ahol végül is megölték. Az amerikai hírszerzési szakértők korábban azt gyanították, hogy Bin Laden a Pakisztán és Afganisztán közötti határvidéken, olyan területen tartózkodik, amely kívül esik a központi hatóságok ellenőrzésén.

„Vigasz„, „megkönnyebbülés”, „világra szóló diadal”

Michael Bloomberg New York-i polgármester hétfő hajnali közleményében kifejezte abbéli reményét, hogy vigaszt jelent Oszama bin Laden al-Kaida vezető drámai körülmények között történt megölése mindazoknak, akik elvesztették szeretteiket a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban. „Oszama bin Laden megölése nem kisebbíti azt a szenvedést, amelyet ő okozott New York-iaknak és más amerikaiaknak, de rendkívül fontos győzelem nemzetünknek, és tiszteletadás fegyveres erőinkben és másutt annak a több millió nőnek és férfinak, akik fáradhatatlanul harcolnak népünkért. A New York-iak csaknem tíz évet vártak erre a hírre. Remélem, hogy ez valamelyes vigaszt jelent mindazoknak, akik 2001. szeptember 11-én elvesztették szeretteiket” – jelentette ki Bloomberg.

A terroristavezér halálhírét már éjfél után százak ünnepelték a New York-i Times Square környékén, ahol a hatóságok tavaly meghiúsítottak egy elhibázott merényletkísérletet a színházairól ismert terület felrobbantására. A rendőrség nagy erőkkel vonult fel a helyszínen, és tűzoltókocsikat is készenlétbe helyeztek. „Ilyen veszteségek és egy ilyen tragédia után egy kicsit örülhetünk végre. Remélem, hogy ezzel végre mindannyian, a muszlimokat is beleértve, pontot tehetünk az ügy végére” – fejtette ki Patrice McLead rendőrkapitány az AFP francia hírügynökségnek.

Több százan gyűltek össze a szeptember 11-én lerombolt ikertornyok helyén kialakított téren, a Ground Zerón is. A tömegben többen azt skandálták „Bin Laden halott, Bin Laden halott!” „2001. szeptember 11. után szavunkat adtuk mint amerikaiak, hogy nem érjük be kevesebbel, mint Oszama elfogása vagy megölése. Milliók járultak hozzá ehhez az ügyhöz, sokan a lehető legnagyobb áldozatot hozták meg a nemzetért, de betartottuk a szavunkat” – mondta Bloomberg.

A világ népei számára nagy megkönnyebbülés Oszama bin Laden halála – jelentette ki David Cameron brit kormányfő hétfőn az al-Kaida vezetőjenek halálhírére reagálva. „Bin Laden a legkegyetlenebb terrorista rémtettekért felelős, a (2001.) szeptember 11-i merényletért és még több más támadásért, amelyek emberek ezreinek – köztük sok britnek – a halálát okozták” – mondta Cameron. A miniszterelnök hatalmas sikernek nevezte, hogy a terroristavezér nyomára bukkantak, és így nem folytathatja világméretű terrorhadjáratát.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő magasztalta az Egyesült Államokat, és úgy vélte: Oszama bin Laden megölése „világra szóló diadal” Washington és a vele közös értékeket valló szövetségesei, valamint az igazságért, a szabadságért és a terrorizmus ellen küzdő többi demokratikus ország számára.

India szerint Bin Laden megölése alátámasztja azt az aggodalmat, hogy a különböző szervezetekhez tartozó terroristák menedéket találnak Pakisztánban. Az újdelhi belügyminisztérium hétfői közleményében felszólította Pakisztánt arra, hogy tartóztassa le mindazokat, akiknek közük volt a 166 ember életét kioltó 2008-as mumbaji merénylethez.

Karneváli a hangulat

„USA! USA!” – skandálta meg-megújuló erővel többszázas tömeg a Fehér Ház előtt, még jó két órával az után is, hogy Barack Obama elnök bejelentette: Pakisztánban amerikai különleges egységek megölték Oszama bin Ladent, az al-Kaida vezetőjét. A Fehér Ház felé közeledve az éjszakai utcákon egyre gyakoribbakká váltak a tülkölő autók, amelyekből kihajolva lelkes fiatalok lobogtatták a csillagos-sávos zászlót. Az amerikai nemzeti színek minden elképzelhető méretben és formában megjelentek: kalapon, pólón és az egész testet beborító lobogón. Az autórádióból folyamatosan szóltak az Oszama bin Laden megöléséről szóló hírek.


Az NPR közszolgálati rádió az egész éjszakát az Amerikában 9 és fél éve várt eseménynek szentelte. Megszólaltak a 2001. szeptember 11-i terrortámadások túlélői, az áldozatok hozzátartozói, valamint amerikai és külföldi politikusok és szakértők. Csaknem egybehangzóan örültek Bin Laden végének, de hangsúlyozták: noha a kígyó fejét levágták, ezzel még távolról sem végeztek az egész al-Kaidával. Az amerikai különleges erők által Pakisztánban végrehajtott akcióval kapcsolatban az NPR-en elhangzott, hogy a különleges erők helikopterrel érkeztek az abbotábádi lakóházhoz, amelyben Bin Laden rejtőzködött és az egész akció mindössze negyven percig tartott.

Az amerikai elnök hivatala és rezidenciája körüli utcákat villogó lámpájú rendőrautók zárták le, a környéken vaskordonokkal megrakodott teherautók várakoztak, az MTI által megszólított biztonsági emberek pedig csak annyit nyilatkoztak: várnak és figyelnek, mert nem tudni, mit hozhat még ez az éjszaka. A Pennsylvania Avenue Fehér Ház előtti, sétálóutcává alakított szakaszán spontánul összeverődött, lelkes fiatalok százai ünnepeltek. Körülöttük profi fényképezőgépek és tévékamerák tucatjai. A tömeg állandóan cserélődött: legalább annyian jöttek, mint amennyien távoztak a langyos májusi éjszakában. A levegőbe itt-ott marihuánaillat vegyült, és a rend éber őrei ezúttal nem csaptak le azokra, akik sörrel ünnepeltek. „Végre megvagy!” és „9/11 óta vártunk erre” – bekiabálások hallatszottak az „USA! USA!” skandálások közötti szünetekben.


A himnusz és a többi hazafias ének hajnali kettőig már többször is elhangzott. „Oszama bin Laden halott”, „Erős Amerika”, „Egyesült nemzet” – hirdették a sebtében összetákolt vagy más rendezvényekről származó, gondosan megtervezett transzparensek, amelyeknek mondanivalóját hordozóik itt is helytállónak érezték. A tömeg hazafias ünnepélyességet, egyfajta kielégített igazságérzetet sugárzott. A hangulat akkor hágott a tetőfokára, amikor egy fiatalember felmászott a Fehér Ház előtti, biztonsági kamerákkal felszerelt egyik lámpaoszlopra, kiemelte tartójából az amerikai zászlót és meglengette azt a feje fölött. „USA! USA!” – hangzott a lelkes válasz sokszáz torokból.

Bemutatták a holttestet egy pakisztáni televízióban

A pakisztáni televíziókban hétfőn bemutatták egy eltorzult arcú férfi holttestét, azt állítva, hogy ő Oszama bin Laden, akit az amerikaiak pakisztáni akciójában öltek meg. A fotó utólag hamisnak bizonyult. A képen torzonborz, szakállas férfi látható véres arccal, amely a szemüregek környékén részlegesen eltorzult. A Geo TV óvatos kommentárja szerint a képet a hatóságok még nem hitelesítették. Nem sokkal később kiderült, hogy ez a fénykép már 2009-ben körben járt az interneten, vagyis nem készülhetett a hétfő hajnali akcióban. A Geo és a többi pakisztáni tévétársaság ezután eltávolította a fotót a képernyőkről.

Az Egyesült Államok DNS-vizsgálatot és arcfelismerő technikákat alkalmaz Oszama bin Laden holttestének azonosítására, hogy teljesen bizonyossá váljon: az al-Kaida vezetőjét ölték meg a pakisztáni katonai akcióban – közölte hétfőn egy amerikai tisztségviselő. A tesztek eredményére néhány napot kell várni – tette hozzá. Az ellenállást tanúsító Bin Ladent fejbe lőtte annak az amerikai kommandónak az egyik tagja, amely végrehajtotta az akciót a pakisztáni Abbotábádban. Az elitegység tagjai kevesebb mint 40 percet tartózkodtak a földön a nagy lakóépületnél, ahol Bin Laden rejtőzött. Az akciót élőben nézte kamerák segítségével Leon Panetta, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) új vezetője és más hírszerzési vezetők a CIA virginiai központjából, és „nagy megelégedésükre szolgált” – mondta a neve elhallgatását kérő nyilatkozó.

Az amerikai muzulmánok örömmel fogadták a hírt

Örömmel fogadta Oszama Bin Laden terroristavezér halálhírét az egyik legnagyobb amerikai muzulmán szervezet, amely szerint ezzel elhárult az Egyesült Államokat fenyegető veszély. „Akárcsak honfitársaink, mi is üdvözöljük az al-Kaida-vezér, Oszama bin Laden halálhírét, mivel ezzel elhárult a hazánkat és a világot fenyegető veszély” – jelentette be egy közleményben az Amerikai–Iszlám Kapcsolatok Tanácsa (CAIR) hétfőn. „Ahogyan azt már többször elmondtuk a szeptember 11-i terrortámadások óta, Bin Laden nem képviselte sem az iszlámot, sem a muzulmánokat” – hangsúlyozta a szervezet. „Az al-Kaida nemcsak több ezer amerikai halálát okozta, de világszerte megszámolhatatlanul sok muzulmán haláláért is felelős.”



Fotók: Reuters


(CNN, MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.