Kiadók harca a Jimmy-örökségért

Szenvedi
2001. 03. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszaadta tegnap a rendőrség azt a több ezer Zámbó Jimmy-lemezt, amelyet a Warner Magneoton kiadó feljelentése nyomán hétfőn foglaltak le a nagykereskedőktől. A Csak a jók mennek el című hanganyag kiadója, a Metachord Kft. az ügyészségen és a rendőrségen panasszal élt a foglalás ellen, amelynek helyt adtak, de a nyomozást nem szüntették meg.A kiadók harcának áldozatul esett hanganyag a művész vendéglátós-időszakából származtatott 12 dal, amelyet a Metachord kiadó – amelynek egyik tulajdonosa Jankai Béla, aki az elhunyt művész együttesének tagja volt – március 26-án jelentetett meg. Ugyanekkor került a boltokba a Magneoton régi Jimmy-dalokat tartalmazó válogatáskiadványa is. A Warner Magneoton gazdasági igazgatója, Nász Csaba szerint a Metachord kalózkiadványt jelentetett meg, hiszen azt a művész 1999 őszén vette fel, amikor érvényes exkluzív szerződés kötötte a Warnerhoz. Ezzel szemben Jankai Béla állítja: a 12 számot 1999 januárjában vették fel, amikor éppen lejárt Jimmy szerződése, amelyet csak két hét elteltével újított meg. A zenész lapunknak elmondta, hogy mielőtt kiadták a lemezt, beszereztek minden engedélyt, így a Mahaszét is. Pásztor László, a Warner kiadó vezetője – aki egyben a Mahasz elnöke is – mégis feljelentette a kiadót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.