időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Sok a biztosítatlan ingatlan

Binder István
2002.06.25. 23:00

Feltűnő módon tájékoztatni kell ezentúl a lakástakarék-ügyfeleket a kiutalások időpontjáról, a közműépítéses beruházásokban részt vevők adminisztrációs terhei pedig csökkennek a hitelfelvételnél – derül ki egy új pénztári kormányrendeletből.

A lakás-takarékpénztárak szerződéseinek a jövőben feltűnő módon tartalmazniuk kell, hogy az előtakarékoskodó ügyfél mikor éri el a kifizetéshez szükséges értéket, s hogy a hitel legkorábban a 3 hónapos kiutalási időszak után utalható ki – olvasható a kormány friss rendeletében, amely a pénztárak állami támogatásáról és általános szerződési feltételeiről szóló jogszabályokat módosítja. Gergely Károly, a Lakás-takarékpénztárak Egyesületének elnöke szerint a „finomítást” a piac ötéves működése s az indokolta, hogy idén a pénztárak negyvenmilliárd forint hitelt utalhatnak ki.
Könnyítés az ügyfeleknek, hogy ezentúl a lakástakarék eltekinthet attól, hogy részletes számlát, friss tulajdoni lapot kérjen be a lakáscélú felhasználás kapcsán, ha a beruházást közműtársulat végzi. Szigorítás viszont, hogy a kassza felmondhatja a már megkötött szerződést (így elveszhet annak több tízezer forintos befizetett díja), ha az ügyfél annak megkötése után fél évvel sem kezdi el a betétbefizetést. Mostantól az államkincstár helyett az Államháztartási Hivatal őrködik afölött, hogy az ügyfél ne vehessen fel egy évben állami támogatást több lakáspénztártól, s ne igényeljen több lakáskölcsönt egyazon épületre. A friss rendelet szerint a lakástakarékokat 1,5 százalékos költségtérítési átalány illeti meg az ügyfelek nem lakáscélú felhasználásai miatt az államnak visszafizetett összegek után. A piac koncentrálódását jelzi, hogy – mint tegnap bejelentették – a Lakáskassza szeptember 1-jétől veszi át az Otthon ügyfélállományát.
***
Újrakötött árvízbiztosítások. A hazai társasházak közös helyiségeinek 55-60 százaléka, a lakásszövetkezetekkel együtt számítva pedig csak 20-25 százaléka biztosított – derült ki az OTP-Garancia Biztosító és a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége által kötött együttműködési szerződésről szóló tájékoztatón. Az ÁB-Aegon által tavaly az árvízveszély miatt felmondott 12 ezer tiszai otthonbiztosításból a Garancia eddig bő kétezret kötött újra.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.