időjárás 11°C Helga 2022. október 3.
logo

Maradt az elnök

Hanczár János
2003.05.29. 22:00

Elutasította az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) közgyűlése a Horváth Aladár elnök ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt tegnap.

Harmincan voksoltak az OCÖ 53 tagja közül nyílt szavazáson Horváth Aladár elnöki funkciójának megtartása mellett, 21-en ellene, ketten pedig tartózkodtak a szavazástól. Bogdán János (Lungo Drom), a leváltási szándékot aláírók egyike lapunknak elmondta: azt hitték, a magyarországi cigány politikusok adott szava másnap is kötelezi őket arra, amit kimondtak. Hozzátette: a közgyűlés reggelén azonban kiderült, fontosabb számukra az a telefon, ami a cigány szervezetek vezetőihez és tagjaihoz érkezik, mint az adott szó és a demokráciába vetett hit. Bogdán egyelőre nem kívánta kommentálni lapunk azon értesülését, amely szerint az OCÖ-t alkotó cigány szervezetek 36 tagja szerdán éjszaka megegyezett ugyan Horváth Aladár leváltásában, azonban „felülről” érkező telefonhívás hatására megváltoztatták a véleményüket.
A tegnapi közgyűlésen a szavazás után ismertették a Rózsahegyi György pénzügyi szakértő által készített pénzügyi-gazdasági beszámolót, amely szerint tavaly év végén 7,365 millió forint volt az OCÖ mérleg szerinti záró pénzkészlete és 13,906 millió forint a rendezetlen, fizetendő tételek összege, azaz 6,541 millió forint vagyonvesztés volt megállapítható. Az ülésen vita bontakozott ki arról, hogy kinek kell aláírnia az OCÖ régi vezetése által megbízott könyvvizsgáló jelentését. Erre Horváth Aladár Farkas Flórián előző elnököt tartotta jogosultnak. A könyvvizsgáló meghallgatása után a közgyűlés megszavazta, hogy a mérlegbeszámolót és zárszámadást formai okok miatt írja alá ugyan Horváth Aladár, amivel személyi felelősséget vállal a tartalomért, ezért újabb vizsgálatot kezdeményeznek.
A közgyűlés a képviselői járandóságokról szóló előterjesztéssel, az önkormányzat költségvetésének vitájával és az alelnöki helyek kérdésével foglalkozott a továbbiakban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.