Lopás az atom-tengeralattjárón

Szakértők szerint végzetes mértékű sugárzás érte az ismeretlen színesfémtolvajokat, akik szétbontottak két generátort egy orosz atom-tengeralattjárón. A haditengerészet mérései szerint a környezetet nem fenyegeti radioaktív szennyezés.

Hírösszefoglaló
2003. 11. 18. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feltehetőleg színesfémre vadászó tolvajok összetörtek két generátort az orosz haditengerészet Északi Flottájának egyik atom-tengeralattjáróján, Murmanszk térségében – adta hírül az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség. Amire nem volt szükségük, azt a tengerbe dobták. A radioaktív uránizotópot tartalmazó generátorok egyes darabjaira az Északi Flotta mérnökei bukkantak rá a vízben. A flotta szakértői szerint a készülékek gyengített urániumának sugárzása óránként 1000 Röntgen, a tolvajokat tehát feltétlenül halálos dózis érte. A haditengerészet sajtószolgálata azt azonban tegnapi tájékoztatásában tagadta, hogy a súlyos nukleáris balesetről szóló híresztelések megfelelnének a valóságnak. Szerintük sem a flotta állományához tartozó katonákat, sem a murmanszki régió lakóit nem fenyegeti veszély. Környezetszennyezésnek nincs nyoma, a mérések nem mutatják a radioaktivitás növekedését a térségben. Az incidens egyébként is a lakott területektől távol történt, s a környéket a haditengerészet lezárta.
Emlékezetes: az Északi Flotta fennhatósága alá tartozó területen süllyedt el a Kurszk tengeralattjáró is 2000 augusztusában, s a kiemelésével járó kockázatok miatt a murmanszki körzet lakóit érintő evakuálási terv is készült. Most elsősorban az borzolja az itt élők idegeit, hogy a hatóság sokáig elhallgatta az incidens tényét, s az illetékesek egyelőre arra sem adtak magyarázatot, miképpen lehetséges, hogy a tolvajok háborítatlanul törtek-zúztak az atom-tengeralattjárón.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.