időjárás 28°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

A Medgyessy-kép megújítása a cél?

Czirják Imre
2004.06.28. 23:00

Új kommunikációs stratégiát sejtenek Medgyessy Péter miniszterelnök utóbbi botrányos megnyilatkozásai mögött a szocialisták – értesült lapunk. Úgy vélik: a kormányfő a fiatalok szimpátiáját akarja megnyerni „beintéseivel és beszólásaival”, valamint a róla kialakult képet – mely szerint inkompetens és döntésképtelen – szeretné megváltoztatni.

A kormányzati kommunikáció azért szivárogtatta ki a sajtónak a kormányfő szombati, az MSZP választmányi ülésén elhangzott beszólását, mert úgy vélték: elősegítheti egy olyan kép kialakulását Medgyessyről, hogy határozott, konfliktusokat vállalni képes politikus – vélik egyes szocialista politikusok. Szemben azzal az imázzsal, ami a kétéves kormányzása során alakult ki, melyből a baloldali-liberális értelmiség szerint is egy inkompetens, döntésképtelen személyiség arcéle rajzolódik ki. A szocialisták szerint ráadásul a beszólás és a soproni „beintés” hozzásegíthet egy fiatalok számára vonzó, „laza” Medgyessy-kép kialakulásához. Arra gyanakszanak, hogy új kommunikációs stratégia részei lehetnek Medgyessy Péter miniszterelnök az utóbbi időben botrányt keltő megnyilatkozásai.
Ismert: Medgyessy Péter tervezett mallorcai vakációjával kapcsolatban mondta azt az MSZP választmányának zárt ülésén, hogy „megérdemlem, nem szégyellem, b…tok meg!”. Sopronban pedig Medgyessy obszcén mozdulatot tett az ellene tüntető tömegnek. A miniszterelnök a választmányon egyébként arról beszélt, hogy fiatalításra van szükség a párton belül, „legalább kétgenerációs ugrásra”, és bejelentette azt is: Újhelyi Istvánt, a Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialisták elnökét megbízza a kormányzaton belüli médiaügyek kezelésével, Baja Ferencet, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkárát pedig a kormány, azaz a miniszterelnök, illetve az MSZP közötti kapcsolattartás felügyeletével.
A kommunikáció egyébként szinte hivatalba lépése óta az egyik legfőbb problémája a kormánynak. Tavaly nyáron például több bejelentett kormányzati döntésről derült ki, puszta kommunikációs hiba volt. Többször át is szervezték ezt a területet két év alatt. Legutóbb Braun Róbert távozott a kancelláriáról, tavaly szeptemberben pedig Simkó János a Kormányzati Kommunikációs Központ éléről, miután a miniszterelnök bejelentette: a jóléti államok kora lejárt, s kifütyülték.
Gál J. Zoltán kormányszóvivő kérdésünkre, mely szerint változott-e a kabinet kommunikációs stratégiája, titkárságán keresztül annyit üzent vissza: „A stratégia a régi, megerősítve.” Arra, hogy ennek részét képezik-e a miniszterelnök botrányos megnyilatkozásai, nem válaszolt.Az ellenzék is tendenciát lát. Medgyessy Péter már nem először fejezi ki magát obszcén, trágár módon, Sopronban egy választási fórumon is ezt tette, és utána a parlamentben nem mutatott megbánást – hangsúlyozta lapunknak Szijjártó Péter fideszes országgyűlési képviselő. A politikus emlékeztetett, hogy a T. Házban elhangzott kérdésére adott miniszterelnöki válaszból az derült ki: a kormányfő nem pillanatnyi felindulásból „mutatott be” az őt kifütyülő embereknek, ez pedig súlyosbítja tettét. Feltehetően a szocialisták választmányi tagjainak sem véletlenül mondta az idézett kifejezést. Ilyet egy miniszterelnök sem szűk körben, sem nagy nyilvánosság előtt nem követhet el, ez méltatlan és megengedhetetlen viselkedés az ország vezetőjétől – fogalmazott Szijjártó. (K. F.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.