Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Csalások Romániában

2004. 06. 10. 17:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tengernyi óvást és csalást kénytelen kivizsgálni a központi román választási bizottság. A számtalan rendellenesség miatt a testület még tegnap is csupán „félig végleges” adatokat tudott kihirdetni a június 6-i helyhatósági választásokról. A voksolás első fordulója körüli anomáliákról tulajdonképpen maguk a választópolgárok értesítették a hatóságokat, amikor a szavazás napján észlelt kihágásokról közel négyezren számoltak be a Miniszterelnöki Hivatal által létesített ingyenes forró dróton. A legnagyobb választási csalást valószínűleg a Fekete-tenger parti Costinesti üdülőtelepen követték el, ahol 50 szavazócédulával többet találtak az egyik helyi szavazókörzetben. Az ügy pikantériája, hogy a településen az egyik ellenzéki polgármesterjelölt mindössze nyolc szavazattal nyerte meg a választásokat kormánypárti ellenfelével szemben, utóbbi emiatt megóvta a voksolást. Az országos választási bizottság – a román demokrácia 14 éves történetében először – a győztes liberálisok tiltakozását kiváltva érvénytelenítette a costinesti szavazást, amelyet ezen a hét végén megismételnek; ennek ellenére továbbra is rejtély maradt, hogyan került félszáz szavazólappal több az urnákba.
A központi román választási iroda éppen a fenti botrányt tárgyalta tegnap, amikor Petre Similean elnök rosszul lett. A testület szóvivője szerint az orvosi ápolásra szoruló Similean az elmúlt napok okozta stressz és kimerülés miatt ájult el. Románia-szerte amúgy rengeteg választópolgár szavazatát érvénytelenítették – több esetben önhibájukon kívül. A rossz minőségű papírra nyomtatott szavazócédulákon ugyanis egyik oldalról a másikra is átütött pecsét, márpedig a választási törvény szerint több pártlistára vagy jelöltre nem lehetett voksolni. Legtöbb, 55 ezer érvénytelen szavazatot a moldvai Neamt megyében észleltek, ahol a kettős pecsételésen kívül sokan teljesen üresen dobták az urnákba a szavazólapokat. Az ugyancsak moldvai Suceava megye egyik településén az a komikus eset történt, hogy kétszáz polgár a leköszönő polgármesterre szavazott, miközben a jelölt egy bírósági döntés miatt nem is indulhatott a választásokon. Mindez nem zavarta a moldvai románokat: golyóstollal beírták „kedvencük” nevét egy hevenyészett keretbe, majd ráütötték a pecsétet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.