Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Ellenakcióban az RMDSZ

Európa valamennyi államának választási jogrendszerét kívánja kivizsgáltatni a velencei bizottsággal Frunda György szenátor. Az Európa Tanács néppárti képviselője tegnap Strasbourgban benyújtott határozattervezete enyhíteni próbálja a Fidesznek a román választási törvényt elmarasztaló kezdeményezését.

2004. 06. 23. 18:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határozattervezetet terjesztett elő tegnap az Európa Tanács (ET) közgyűlésének állandó bizottsága elé Frunda György. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora annak kivizsgálására kéri a velencei bizottságot, hogy milyen mértékben vehetnek részt a választásokon az európai országokban élő nemzeti kisebbségek. A parlamenti közgyűlés tizenöt képviselője által aláírt dokumentum szerint a jogszabályoknak biztosítaniuk kell a kisebbségekhez tartozó személyek vagy szervezetek számára a szabad választásokon való részvétel lehetőségét. Frunda úgy véli, a romániai választási törvény nem nevezhető diszkriminatívnak. Az RMDSZ szenátorának kezdeményezését többek között Eörsi Mátyás liberális, Ghiorghi Prisacaru szocialista, valamint Erik Jürgens holland és Andreas Gross svájci képviselő is ellátta kézjegyével.
Utóbbi kettő támogatása azért érdekes, mert korábban mindketten aláírták Németh Zsolt és Braun Márton fideszes ET-képviselőknek a romániai helyhatósági választási törvényt bíráló határozattervezetét. Az áprilisban előterjesztett, jelenleg ugyancsak a velencei bizottság napirendjén szereplő jelentésben tizennégy strasbourgi képviselő diszkriminatívnak és antidemokratikusnak nevezi az idén módosított román jogszabályt, mivel hátrányosan érinti a kisebbségeket, és indokolatlanul korlátozza a választás szabadságát. Az erdélyi Magyar Polgári Szövetség többek között a törvény végrehajtási utasításai miatt nem vehetett részt a romániai helyhatósági választásokon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.