Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Épül az észak-erdélyi autópálya

2004. 06. 17. 19:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nastase román kormányfő, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség csúcsvezetőségének jelenlétében kezdődtek meg tegnap a Kolozsvárhoz közeli Tordaszentlászlón az észak-erdélyi autópálya munkálatai. A munkatelepet eredetileg – az építtető Bechtel amerikai társaságra tekintettel – július 4-én, az Egyesült Államok függetlenségi napján tervezték megnyitni.
A bukaresti kormánypárt azonban a helyhatósági választások vasárnapi második fordulója miatt előre hozta az időpontot, hiszen a sztráda kitűnő korteskedésre nyújt lehetőséget kolozsvári polgármesterjelöltje, Ioan Rus exbelügyminiszter számára. Nastase – aki helikopterrel érkezett a többségében magyarok lakta Szentlászlóra – kiemelte, a 2012-ig kiépítendő, négyszáztizenöt kilométeres, négysávos autópálya a híd szerepét fogja betölteni az EU és Románia között. A Bechtel cég tavaly nyerte el a Brassót Nagyváraddal összekötő sztráda megépítésének jogát a román kormánytól, amely éles kritikát kapott Brüsszeltől amiatt, hogy versenytárgyalás nélkül adta ki a munkálatokat.
Egy kilométer útszakasz költségei 3,5–5,5 millió dollárra rúgnak, emellett a Bechtel – amely romániai alvállalkozókat bíz meg az építkezésekkel – 3,5 milliárd dollárra becsüli a sztráda összköltségét. Ma sem sikerült azonban megnyugtatóan rendezni azoknak a földterületeknek a kisajátítását, amelyen áthalad majd az autópálya; emiatt több szentlászlói gazda is kifejezte elégedetlenségét tegnap a román kormányküldöttségnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.