Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Kormányváltó hangulat Romániában

2004. 06. 21. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román–magyar határ mentén fekvő Szatmárnémetiben érte el legnagyobb győzelmét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a vasárnap lezárult helyhatósági választásokon. A Szamos-parti városban – ahol a magyarság számaránya 40 százalék – Ilyés Gyula eddigi alpolgármester 3000 szavazattal kapott többet liberális ellenfelénél. Markó Béla szövetségi elnök tegnap mindezt azzal magyarázta, hogy Erdély lakosságának jelentős része immár nem etnikai alapon szavaz, így magyar jelöltek is képesek megnyerni a román polgárok bizalmát. A hétfőn nyilvánosságra hozott adatok szerint az RMDSZ összesen 37 polgármesteri tisztséget szerzett vasárnap (a helyhatósági választásokon összesen 185-öt). A hét végi második fordulóban többek között olyan városokban győzedelmeskedtek az RMDSZ-es polgármester-jelöltek, mint Sepsiszentgyörgy, Margitta, Nagykároly vagy Szászrégen.
„Ha most vasárnap parlamenti választásokat rendeznek Romániában, akkor a kormány megbukott volna” – értékelte a voksolás végeredményét Theodor Stolojan, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt elnöke. Tisztában van mindezzel Adrian Nastase kormányfő is, aki már az exit poll eredmények ismeretében leszögezte, hogy a kormánypártnak át kell értékelnie politikáját. Azután, hogy az ellenzék két héttel ezelőtt megerősítette főpolgármesteri pozícióját Bukarestben, a liberális–demokrata D. A. pártszövetség a romániai nagyvárosok több mint felében győzedelmeskedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.