időjárás 29°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Leleplezték Houdini egyik mutatványát

Hírösszefoglaló
2004.06.30. 23:00

Harry Houdini-kiállítás nyílt az Egyesült Államokban lévő Outagamie múzeumban, ahol a betérők örömére és a szakma legnagyobb bánatára a szervezők leleplezik a magyar származású világhírű szabadulóművész egyik mutatványát.

Egyedülálló kiállítás nyílt az Egyesült Államokban: a világhírű szabadulóművész, a magyar származású Harry Houdini életét, mutatványaihoz használt eszközeit bemutató, szerdától látogatható tárlaton az érdeklődők megismerhetik a mester egyik több mint száz évvel ezelőtt előadott mutatványának trükkjét. A leleplezés ténye azonnal hatalmas vihart kavart Amerikában, a kiállítás hírét közlő CNN hírtelevízió internetes portálján például rögtönzött közvélemény-kutatást készítettek, amely válaszadóinak 66 százaléka szerint a mester művészetének titkait nem lenne szabad megismertetni a közönséggel. Természetesen ezt a véleményt osztják a szakma mai művelői is, köztük olyan nevek, mint David Copperfield, vagy Ronald „Rondini” Lindberg, akik személyesen is tiltakoztak a mutatvány leleplezése miatt.
Az évszázada világszerte sikert aratott Metamorfózis című bűvészmutatványt a mester annak idején a feleségével együtt adta elő: megbilincselt kezekkel bemászott egy hajókoffer méretű dobozba, ahonnan pillanatok múlva nem ő, hanem a felesége pattant elő, természetesen bilincs nélkül. A wisconsini Appletonban lévő Outagamie múzeumban most ugyan kiderült, amit a sasszemű nézők mindig is sejtettek, hogy a ravasz bűvész egyszerűen helyet cserélt az asszisztensével a láda egy nem látható rejtekhelyén, azonban így sem maradnak illúzió nélkül, mert hétköznapi ember a mutatványt még a trükk ismeretében sem képes végrehajtani – Houdinihez hasonlóan – három másodperc alatt.
Harry Houdini 1877 márciusában Budapesten látta meg a napvilágot Weiss Erik néven, bár ő maga később váltig azt állította, hogy az Egyesült Államokban, Appletonban született.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.