Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Miniszteri vizit Verespatakon

2004. 06. 11. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Féléves késéssel ugyan, de tegnap megtarthatta terepszemléjét az erdélyi Verespatakon Persányi Miklós. A környezetvédelmi miniszter eredetileg tavaly kívánt tájékozódni a kanadai–román Gold Corporation társaság színesfémbánya-projektjéről, ám a bukaresti hatóságok akkor nem látták elérkezettnek az időt a helyszíni szemlére. Persányit pénteken elkísérte az erdélyi Szigethegységben fekvő településre román kollégája, Speranta Ianculescu is. A miniszter asszony amúgy szintén először járt az Európa legnagyobb aranylelőhelye miatt pusztulásra ítélt Fehér megyei községben – ha nem számoljuk ide azt a látogatást, amelyet magyar kollégája érkezése előtt három nappal tett a kanadai cég székhelyénél.
A magyar kormány álláspontját ismertetve Persányi elmondta: Budapest annak örülne, ha meg sem kezdődne Verespatakon a ciántechnológiás kitermelés, hiszen egy nagybányaihoz hasonló baleset bekövetkezte felbecsülhetetlen környezeti károkkal járna a magyar vizek számára. A sajtó jelentős érdeklődése övezte látogatáson megtekintették a helyi ókori bányamúzeumot, valamint a ma is működő román állami bányavállalatot, amelyet projektjük beindulása esetén teljesen felszámolnának a kanadaiak. Tervük ismertetésekor a Gold képviselői többek között azzal érveltek, hogy az állami kitermelés jelenleg is súlyosan károsítja a Marosba ömlő Aranyos-folyót, az ő technológiájuk pedig egyenesen környezetkímélő lenne. A román miniszter közölte: a 300 tonna arany és 1400 tonna ezüst kibányászására vállalkozó kanadai cég be sem nyújtotta környezetvédelmi hatástanulmányát, így a verespataki projekt engedélyezése egyelőre szóba sem jöhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.