időjárás 27°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Kettős magyar győzelem: Milák arany-, Márton ezüstérmes Rómában

Rockert akarnak a Fehér Házba

Szentesi Zöldi László
2004.06.30. 23:00

Ha önök azt hiszik, hogy ismerik az összes amerikai elnökjelöltet, alaposan tévednek. Létezik ugyanis a választópolgároknak egy kicsiny, de annál hangosabb csoportja, amelyik szívesebben látná a Fehér Házban az Egyesült Államok egyik legnevezetesebb botrányhősét, mint George Busht vagy John Kerryt. Az illetőt Dee Snidernek hívják, és foglalkozását tekintve heavymetal-énekes.

Dee Snider története a 80-as évekre nyúlik vissza, amikor a Twisted Sister rockzenekar frontembereként nagy hírnevet szerzett Amerikában és a nagyvilágban. Extravagáns megjelenésével, sajátos színpadi magánszámaival, szókimondó dalszövegeivel nemcsak rajongókat, de ellenségeket is gyűjtött szép számmal. Odáig fajult a helyzet, hogy 1985-ben szenátusi meghallgatásra is beidézték, mondván, megrontja az amerikai ifjúságot. Ott aztán heves szóváltásba keveredett egy bizonyos Tipper Gore nevű hölggyel, aki a zenebizottság vezetőjeként vehemensen védelmezte a szülők jogait. Dee Snider akkor még aligha sejtette, hogy Gore asszony kis híján first lady lesz a 2000-es elnökválasztáson férje, Al Gore szenátor oldalán. Meglehetősen bizarr, hogy a Twisted Sister ellen indított hadjárat ellenére Snider mégis a demokrata Al Gore-ra szavazott George Bush ellenében.
Dee Snider politikai filozófiája kevéssé ismert, az viszont tény, hogy tavaly alaposan kivette a részét a republikánus Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó kampányából is. Sacramentóban együtt léptek színpadra, és eljátszották a Twisted Sister We’re not gonna take it című örökzöldjét. A közönség legnagyobb megdöbbenésére Schwarzenegger is szólógitárt ragadott, alighanem olyan sikerrel, mint ahogyan Dee Snider vezetne le egy sajtótájékoztatót a Fehér Ház zöld gyepén. Talán éppen közös szereplésük adta az elképesztő ötletet a zenekar rajongóinak, hogy elnököt faragjanak az egykori botrányhősből.
Tagadhatatlan, hogy Snider nem versenyezhet példának okáért Abraham Lincoln politikai éleslátásával, mégis szép számmal vannak olyanok, akik úgy vélik, éppen ilyen elnök kell az országnak. Elvégre – érvelnek a Twisted Sister hívei – George Bushnál csak jobban teszi majd a dolgát az öblös hangú énekes. A hivatalos jelölés persze alighanem csak tréfa, Dee Snider egyik rajongója internetes körlevelében mégis részletesen megindokolta, miért kellene őt választani a jelenlegi elnök helyett. Mindenekelőtt – így az ismeretlen ajánló – Snider mindig az igazat mondta, szemben Bushsal, aki a jelek szerint nem osztotta meg a nemzettel a szeptember 11-i merényletre vonatkozó információkat. A Twisted Sister-énekes mellett szól az is, hogy szereti a gyerekeket, és egészen kiválóan beszél angolul. Nem elhanyagolható szempont továbbá, hogy zenészi munkássága alapján Sniderről bizton állítható, hogy „csinált valamit a 80-as években”, szemben vetélytársával. Honlapjukat sem lehet egy kalap alá venni: a www.deesnider.com sokkal „dögösebb”, mint a www. georgewbush.com. És végül, de nem utolsósorban: ha Snider lesz az elnök, a világnak nem kell attól rettegnie, hogy be akarja fejezni, amit a papája elkezdett.
Maga a kiválasztott határozottan visszautasítja, hogy politikai pályára lépjen. Legfőképpen azért, mert nincs jó véleménnyel az ország vezetőiről. Arra a kérdésre, hogy vállalná-e az elnökséget, így válaszolt: „Ebben az életemben semmiképpen sem. Kétségtelenül nagyot alkotnék, de a politika a szemétládáknak való. Én pedig nem vagyok az.”

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.