időjárás 23°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Röviden

MTI - Munkatársainktól
2004.06.28. 20:00

Felesleges tiltakozás?
A hadkötelezettség elleni szolidaritási mozgalmat indított
a Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialisták szervezete – jelentette be a társulás elnökhelyettese tegnap. A mozgalom jelképe
a fehér szalag – mondta Zuschlag János, aki megdöbbentőnek nevezte, hogy
„a Fidesz további sorozást tart szükségesnek”. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szombaton szintén azzal vádolta a Fideszt, hogy 2006-ban visszaállítaná a sorkötelezettséget. Amit Kuncze Gábor és Zuschlag János mond,
az egyszerűen nem igaz – jelentette ki Halász János frakciószóvivő. (MN)

Tőkés a hit erejéről
A határon túli magyarság azáltal egyesülhet, ha hitében, nyelvében és kultúrájában egységes marad – jelentette ki tegnap Tőkés László királyhágó-melléki református püspök Nyíradonyban. A település határában felállított színpadon több ezer érdeklődő előtt a nemzetegyesítés történelmi példáiról beszélt. Emlékeztetett arra, hogy Bocskai István fejedelemnek 400 évvel ezelőtt sikerült a darabokra tört nemzetet újraszerveznie. (MTI)

Számadás a külföldi
katonasírokról
Akadnak elhanyagolttá vált temetők, de általában elmondható, hogy az első világháborúban idegen országban elhunyt magyar katonák sírjai rendben vannak – mondta Holló József, a Hadtörténeti Intézet
és Múzeum főigazgatója. Hozzátette: huszonhét országban, köztük néhány egzotikus helyen – mint Hawaiion vagy Vietnamban – is nyugszanak I. világháborús magyar katonák, akiknek síremlékei többségükben gondozottak. (MTI)

Kárt okozó építkezés
a Margitszigeten
A Margitszigetre tervezett uszodabővítés ellen tiltakozik az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség. Szerintük a beruházás nemcsak a sziget nyugalmát zavarja meg, hanem súlyos kárt okoz a természetben. Emlékezetes: a kerületi önkormányzat csütörtöki testületi ülésén adott zöld utat
az uszodabővítésre. (MN)

MDF-es javaslat
a drogproblémára
Pettkó András MDF-es képviselő szerint a jövő évi költségvetésben a kábítószer-ellenes küzdelem is azon kiemelt célok között kell, hogy szerepeljen, amelyekre az adófizetők felajánlhatják adójuk egy százalékát. A kábítószer-ellenes világnap alkalmából tartott szombati sajtótájékoztatóján a képviselő szorgalmazta, hogy mielőbb álljon fel és kezdje meg a munkáját a parlamenti eseti kábítószerügyi vizsgálóbizottság. (MTI)

Újságírókat díjazott
a világszövetség
Ezüst Toll díjat adományozott
a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) elnöksége három, közszolgálati médiumnál dolgozó újságírónak. Vass István Zoltán (Kossuth rádió, Krónika), Haeffler András (Vasárnapi Újság), illetve Havasi János (Magyar Televízió, Aranyfüst) a közélet eseményeiről szóló bátor és gyors tudósításaiért kapta az elismerést. (K. L.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.