Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Titokzatos halál a bukaresti villában

Öngyilkosság vagy emberölés? – erre a kérdésre keresi a választ a román nyomozó hatóság Mihail Erbasu üzletember rejtélyes halála kapcsán. Románia egyik leggazdagabb vállalkozójának sorsát valószínűleg a politika és a gazdasági maffia pecsételte meg.

2004. 06. 28. 13:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sötétben tapogatózik a román nyomozó hatóság az ország egyik leggazdagabb embere halálának körülményeit illetően. Mihail Erbasu holttestét június 21-én találták meg a 62 éves vállalkozó egyik bukaresti villájának úszómedencéjében, és az első jelek alapján még mindenki öngyilkosságra gyanakodott. Csakhogy a haláleset után olyan részletek kerültek napvilágra, amelyek kevés esélyt adnak annak, hogy az építőipari mágnás önkezével vetett volna véget életének.
A százmillió dolláros vagyonnal rendelkező Erbasunak semmi oka nem volt arra, hogy önmaga keresse a halált. Az 1989-es romániai rendszerváltás után nem sokkal létrehozott Erbasu Holdingot jelenleg az ország legnagyobb építőipari vállalkozásaként tartják számon. A több mint ezer alkalmazottat foglalkoztató társaság 25 millió dolláros üzleti forgalmat bonyolít le évente, az utóbbi két évben pedig 12 millió euró értékben kötött szerződést különböző munkálatok elvégzésére az állammal. Mihail Erbasu jelentős érdekeltséggel rendelkezett a mezőgazdaságban és az idegenforgalomban, Bukarestben két szállodát üzemeltetett. Az üzletember a kilencvenes évek közepén vágott bele a politizálásba, 1996-ban – sikertelenül – Bukarest főpolgármesteri tisztségéért is harcba szállt. Négy évvel ezelőtt megelégelte a politikát, és kizárólag vállalkozásainak szentelte idejét, ám környezetéből származó források szerint tovább finanszírozott néhány politikust. Többek között Traian Basescu főpolgármestert, a Demokrata Párt elnökét, akiben azonban mélységesen csalódott, mivel újabb győzelme után Basescu már meg sem akarta ismerni korábbi mecénását.
Erbasu családja egy pillanatig sem hiszi, hogy a vállalkozó öngyilkos lett. Halálával kapcsolatban mindeddig azt lehet bizonyossággal állítani, hogy villájának erkélyéről, kilenc méterről zuhant üres úszómedencéjébe. Homály lengi körül Erbasu búcsúlevelét, amelynek csupán egyetlen oldala került nyilvánosságra, a többit a felesége megsemmisítette. A megmaradt foszlányokból kiolvasható, hogy az üzletember a maffia és a korrupt politikusok ellene indított hajszájával magyarázza tettét. Még bonyolultabbá teszi az esetet, hogy egy bukaresti tévécsatorna újságírója szerint Mihail Erbasu a helyhatósági választások második fordulója előtt megkereste, és szenzációs kijelentéseket akart tenni műsorában az építőipart domináló maffiáról. Az üzletember – aki számos kormánypárti és ellenzéki politikus törvénytelenségeiről is beszámolt az újságírónak – végül a sírba vitte titkát, mivel éppen a tervezett fellépés napján hunyt el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.