időjárás 32°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Újra látták a baranyai tigrist

Derek András
2004.06.28. 23:00

Újabb két jelzés érkezett a rendőrséghez, hogy tigrist láttak Baranyában. Az egyik esetben egy távolsági buszból négyen figyelték meg, amint az állat tőlük néhány méterre, az út mellett ment, az erdő szélén. A második bejelentés a Bükköstől néhány kilométerre lévő Okorvölgy községből érkezett. Itt egy asszony állította: 400 birkáját kergette szét egy fenevad.

Ismét bejelentések érkeztek a Baranya megyei hatóságokhoz az állítólagosan garázdálkodó tigrisről. Egy távolsági busz négy utasa állítja, hogy tegnap látta a nagymacskát, míg egy birkatartó asszony szerint vasárnap éjszaka a ragadozó támadhatta meg állatait.
– Reggel jöttem ki, mert szóltak, hogy eltűntek a birkáim. Csak hosszas keresgélés után akadtunk rájuk, legalább három kilométerre a szokott helyüktől. Három állat azonban eltűnt, egy negyediket pedig véres lábbal találtunk meg – mondta el lapunknak Haász Józsefné. Az asszony azonnal értesítette a rendőrséget, ugyanis hét éve foglalkozik állattartással, eddig azonban nem történt hasonló eset. A rendőrség a Duna–Dráva Nemzeti Park szakemberét hívta a helyszínre, aki három órán keresztül vizsgálgatta a nyomokat. Bár sikerült azonosítani egy nagyobb testű kutya lábnyomait, a szakember úgy véli, mégsem ez kergethette szét a nyájat.
– Két ok miatt reagáltunk erre a bejelentésre. Az egyik: ez a körzet pontosan beleillik az állat vadászterületébe, a másik, ami a ragadozótámadást erősíti, hogy a három leggyengébb, a többi állattól lemaradozó birka tűnt el – magyarázza Török Gábor, a nemzeti park vadászati szakfelügyelője.
Ismert, a hét végére leállították a vélt tigris keresését, ugyanis megrekedtek a nyomozással a szakemberek. Akkor úgy tűnt, mégiscsak vaklárma az egész tigrishistória, mostanra azonban a szakemberek kezdik elhinni, hogy valóban a csíkos állat jár a Mecsekben. Bár igaz, a legjellemzőbb nyomot – szőrszálakat – eddig egyetlen helyszínen sem találtak.
Mint arról korábban beszámoltunk, Franciaországban, Marseille közelében három hétig üldöztek a hatóságok egy állítólagos párducot, ám a nagyvadról kiderült, hogy csupán egy nagyra nőtt házimacska.
Emlékezetes, évekkel ezelőtt Magyarországon egy Ausztriából hozzánk szökött puma tartotta rettegésben a Vas megyében élőket. Az emberek félelme ugyanakkor nem mindig alaptalan: Erdélyben például nem ritka, hogy az erdőkben élő medvék bemerészkednek a lakott területekre, sőt az ott található üzletek raktárait kifosztják, a hulladéktároló helyiségeket széttúrják.Támadó pumák Amerikában. Az Egyesült Államokban, a Kalifornia középső részén található Kernville közelében puma támadt egy 27 éves túrázó asszonyra. Társai kövekkel dobálták és késsel megsebezték az állatot, amely ezután elmenekült. A nő elveszítette fél szemét – adta hírül az AP. A hatóságok szerint a vadállatok természetes élő- és vadászterületét erősen csökkentette egy két évvel ezelőtti hatalmas erdőtűz. Los Angeles közelében januárban biciklistákra támadt egy puma, egyiküket megölte, a másikat súlyosan megsebesítette. (G. J. J.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.