Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Előrelépett a román egyházi restitúció

D I P L O M Á C I A

2004. 07. 11. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét az erdélyi római katolikus egyház tulajdonába került a romániai magyar közösség egyik legimpozánsabb épülete, a nagyváradi Barokk Palota. A nyolc éve tartó pereskedés végére a napokban Románia legfelső bírósága tett pontot, amikor jogerős ítéletében kimondta, hogy az ingatlan használati joga a váradi katolikus püspökséget illeti meg. A nagyváradi Kanonok sor szomszédságában fekvő épületet 1963-ban foglalta le a kommunista román hatalom, amely kezdetben görög menekülteket szállásolt el, majd a Körösvidéki Múzeumot költöztette a palotába. Mivel az 1989-es rendszerváltás után az állam továbbra is halogatta a restitúciót, a katolikus egyház 1996-ban pert indított a használati jog visszaszerzéséért. A nagyváradi püspökségnek több fokon is igazat adott a román bíróság, ám a múzeumként fungáló palota kezelőjeként a művelődési minisztérium és a Bihar megyei önkormányzat mindannyiszor fellebbezett. Egyházi berkekben például ma is emlékeznek Razvan Theodorescu román művelődésügyi miniszter három évvel ezelőtt tett kijelentésére, miszerint a palotát nem szolgáltatják vissza, amíg ő irányítja a tárcát. Tavaly a katolikusok beköltöztek az épület egyik szárnyába, ennek fejében azonban kötelezték magukat, hogy legalább öt évig „megtűrik” a palotában a múzeumot.
A romániai magyar történelmi egyházak közel kétezer ingatlant követelnek vissza az államtól, ebből az elmúlt 14 év alatt alig több mint háromszázat kaptak vissza. A romániai egyházi restitúció felgyorsítására nemrég az amerikai kongresszus is felszólította Bukarestet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.