Nemcsak a jó idő a felhőtlen nyaralás záloga, hanem az egészség is. Mivel a szabadságra utazók jó része a tengerpartokra igyekszik, nem árt tudni, hogy mit tehetünk a fertőzéses betegségek ellen. Egyebek között arra figyelmeztetnek az ÁNTSZ szakemberei, hogy a nyersen fogyasztott tengeri ételek veszélyesek lehetnek.
– Különösen ott fordulhatnak elő fertőzések, ahol a tengerbe szennyvizet, vagy más vegyszert engednek – tájékoztatta lapunkat Siska Ilona, az Országos Epidemiológiai Központ nemzetközi oltóállomásának munkatársa. – Mivel a kagyló nagyon sok vizet szűr át, előfordulhat, hogy hepatitis A vírussal fertőződik meg. Ezért mindenkinek azt javasoljuk, hogy csak főzve vagy sütve fogyasszon ilyesmit, mert akkor kizárt a betegség.
Sokan vannak viszont, akik egyebek közt az egzotikus ételekért mennek tengerparti vidékekre. Nekik azt tanácsolják a tisztiorvosi szolgálatnál, hogy mielőtt elutaznak, oltassák be magukat. A hepatitis A vírus elleni oltást bármelyik körzeti orvos fölírhatja, és az oltási központban, valamint minden megyei ÁNTSZ-állomáson is beadják. Az első oltás után hat hónapnak kell eltelnie, mire az ellenálló képesség kialakul.
Siska Ilona elmondta azt is, hogy az európai tengerpartokon sem árt az óvatosság, de a nagyobb veszély a távol-keleti országokban leselkedik a turistákra, mert ott kevésbé ellenőrzik a vizek tisztaságát.
Mivel a magyaroknak a legközelebbi tengerpart Horvátországban és Szlovéniában van, e területekről érdeklődtünk. Horvát Mira, a magyarországi horvát idegenforgalmi közösség munkatársa közölte: nincs tudomása arról, hogy náluk hepatitisfertőzés fordult volna elő.
veszélyes vírus. A hepatitis A hirtelen kialakuló súlyos májsérülés, amely májelégtelenséghez is vezethet. Kiváltó oka lehet a máj hepatitis A vírus által okozott fertőzése. A vírus a fertőzött székletével vagy vizeletével ürül a szervezetből, és megtalálható a szennyvízzel keveredett vízben élő kagylókban is. A hepatitis A vírus elleni oltás nem véd a hepatitis B vírus ellen.