Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Mosolyszünet Chisinauval

2004. 07. 03. 18:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét fellángolt a román és a moldvai „testvérnép” közötti vita a Pruton túli ország államiságáról. A konfliktus odáig fajult, hogy Vladimir Voronyin moldovai államfő visszautasította román kollégája ünnepi meghívását.
Vérig sértette a bukaresti diplomáciát a Moldovai Köztársaság elnöke, amikor elutasította a román államfő párbeszédre való meghívását. Ion Iliescu a napokban zajló romániai ünnepségekre invitálta chisinaui kollégáját, amelyeken az ötszáz éve elhunyt moldvai uralkodóra, István vajdára (Stefan cel Mare) emlékeznek. A két szomszédos ország diplomatáinak azonban nem sikerült megállapodniuk a Moldovai Köztársaság államiságáról és integritásáról szóló kétoldalú megállapodás szövegét illetően, így Bukarest és Chisinau kapcsolata megszakadt. Voronyinék azt szerették volna, ha a román–moldovai államközi egyezmény elismeri a moldovai nép önálló létét, sőt élesen elválasztja egymástól a román és a moldovai nemzet fogalmát. Bukarest ellenben továbbra sem hajlandó elismerni, hogy a Prut túlsó oldalán nem románok, hanem önálló nemzeti státussal bíró moldovaiak élnek.
A vita tulajdonképpen hosszú évek óta tart a két ország között, hiszen a chisinaui kommunista rezsim hallani sem akar arról, hogy a moldovaiak többsége valójában román nemzetiségű. Ennek ellenére a bukaresti diplomácia azt hangoztatja, hogy a kisebbségben lévő orosz ajkú lakosságot leszámítva Besszarábiában románok élnek, moldovai nép pedig nem létezik. Az újabb diplomáciai mosolyszünet dacára Mircea Geoana román külügyminiszter úgy véli, nem kell „túldramatizálni” a mostani kudarcot, mivel szerinte a két fél előbb-utóbb megállapodásra jut. „Romániának nincs más érdeke, mint hogy a Moldovai Köztársaság független államként működjék, és ugyanúgy csatlakozzék az európai családhoz, mint Románia” – hangoztatta tegnap a bukaresti külügyi tárca vezetője. Mindenesetre jelzésértékű, hogy az ötszáz évvel ezelőtt a Prut mindkét oldalán fekvő vidékeket birtokló Stefan cel Mare uralkodását külön ünneplik a románok és a moldovaiak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.