Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Román aranyifjak a drog bűvöletében

Meguntam folyton cserélgetni a kocsikat és a nőket – vallotta be a nyomozó hatóságnak egy tehetős román üzletember fia, magyarázva, mi okból szokott rá a kábítószerre. A bukaresti legfelső ügyészség munkatársai jelenleg Románia legnagyobb drogbotrányának felgöngyölítésén dolgoznak, amelynek főszereplői az üzleti és sportélet közismert személyiségei.

2004. 07. 02. 18:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnagyobb hal, Ion Tiriac multimilliárdos román teniszcsillag fia egy héttel ezelőtt akadt a rendőrség kábítószer-ellenes csoportjának hálójába. A Ion Alexandru Tiriac ellen indított bűnvádi eljárás szerint a Román Olimpiai Bizottság elnökének csemetéje főleg a bukaresti felső tízezer illusztris tagjait szolgálta ki kábítószerrel, de ő maga is rendszeresen fogyasztott kokaint. Lefülelésekor az aranyifjú éppen az Egyesült Államokba próbált utazni Románia legszexisebb hölgyének tartott barátnőjével, akit ugyancsak drogfogyasztással gyanúsítanak. A román drogtörvény nem bünteti a kábítószer-fogyasztást, birtoklásért viszont akár öt, forgalmazásért pedig 15 év börtönbüntetés is kiszabható.
A kokain Vip-listán olyan nevek szerepelnek még, mint Mircea Sandunak, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnökének lánya és unokaöccse, Dan Petrescu volt román válogatott labdarúgó, sőt az olasz nemzeti tizenegy egykori kapuscsillaga, Walter Zenga. A nyomozati anyag szerint az egymással szoros barátságot ápoló dúsgazdag fiatalok – főleg Alex Tiriac – valóságos drogtivornyákat rendeztek lakásukon. Tiriacék többnyire a már említett futballmágnás, Mircea Sandu jelenleg előzetes letartóztatásban lévő unokaöccsétől szerezték be, majd grammonként száz euróért passzolták tovább az anyagot. Drogfogyasztás és a dílerekkel való kapcsolattartás miatt eljárás folyik a FRF vezetőjének lánya ellen is, Ralucának azonban egyelőre nem akarózik hazatérni az Egyesült Államokból. Raluca exbarátjával, Walter Zengával együtt már évekkel ezelőtt belekeveredett egy drogbotrányba, amikor egy bukaresti lokálban néhány gramm kokaint találtak az asztaluk alatt. Ugyanabban az időpontban, exfeleségével tartózkodott a szórakozóhelyen Hagiék egykori csapattársa, Dan Petrescu is; a bukaresti Sportul Studentesc élvonalbeli csapat edzőjét egyelőre tanúként hallgatták ki.
Bukaresti újságírók az ügy kapcsán feltették a kérdést, hogy miért csak most sikerült lebuktatni a drogkereskedelemmel már évekkel ezelőtt hírbe hozott fiatalokat. Többen összefüggést látnak Ioan Rus volt belügyminiszter visszavonulásában, hiszen a kormánypárt volt kolozsvári polgármesterjelöltje köztudottan Ion Tiriac, Románia egyik leggazdagabb emberének üzlettársa. Ügyészségi források szerint az eddigi leleplezések mindössze a jéghegy csúcsát képezik, és hamarosan újabb nagy halak akadnak majd horogra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.