Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Viszály dúl Bukarestben

2004. 07. 08. 18:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Viszály dúl a kormányzó Szociáldemokrata Pártban (PSD) a romániai helyhatósági választásokon elszenvedett kudarc miatt. Belső források szerint Adrian Nastase pártelnök-kormányfő azt fontolgatja, hogy nem indul az őszi államelnök-választáson.
A román szociáldemokrata alakulatból kiszivárgott információk szerint a kormányfő sértődöttségét a Ion Iliescu államelnökkel folytatott megbeszélés váltotta ki. A hét eleji találkozón a PSD egykori elnökeként Iliescu alapos fejmosásban részesítette a kormánypárt vezetőségét a helyhatósági választásokon az ellenzékkel szembeni vereség miatt. Az államelnök – aki többek között arrogáns magaviseletét és a választópolgárok elvárásainak semmibe vételét vetette Nastase szemére – azt is felrótta a PSD korifeusainak, hogy Brüsszel sorozatos figyelmeztetése ellenére sem távolították el soraikból a korrupt politikusokat. Sőt Iliescu kilátásba helyezte: mandátuma lejárta után nem hajlandó visszatérni egy „rendezetlen pártba”. A PSD-n belül viszályra ad okot az is, hogy a párt vezetőségének ultimátuma dacára roppant kevesen nyújtották be felmondásukat azok közül, akik területi szinten vereséget szenvedtek a helyhatósági választásokon.
A román kormánypártból tegnap cáfolták, hogy éles ellentétek lennének az alakulaton belül. Sorin Oprescu alelnök meggyőződése, hogy Nastase indul a Cotroceni-palota államelnöki székéért, ám szerinte a hivatalos bejelentés csupán augusztusra várható. A PSD gondjait megneszelve a liberális-demokrata szövetség máris bejelentette, hogy ősszel árnyékkormányt alakít. Traian Basescu demokrata pártelnök közölte, az ellenzék akár az RMDSZ-szel is hajlandó lenne koalíciót alakítani a választások után. „Feltéve, ha Markó Béláék felhagynak jelenlegi kétkulacsos politikájukkal” – üzente a magyaroknak a bukaresti főpolgármester.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.