Komoly sikert könyvelhetett el a közelmúltban az ÉFOSZ (Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége), amely sikerrel lobbizott azért, hogy a csatlakozás előtt gyártott állati terméket tartalmazó élelmiszereket ne csak augusztus végéig lehessen forgalmazni az Európai Unióban. Az intézkedés hat-hét milliárd forintnyi magyar áru elvesztését okozta volna. Ezzel kapcsolatban Boródi Attila, az ÉFOSZ ügyvezető elnöke úgy fogalmazott, hogy a rendelkezés tulajdonképpen felesleges, de kellemetlen volt, a bonyodalmat pedig az egészségügyi jel okozta. A régi egészségügyi jel, amelyet itthon fel kellett tüntetni a termékek csomagolásán, az országazonosítót – ami Magyarország esetében HU – és a gyártó üzem, telephely európai nyilvántartási számát tartalmazta. Az új jel a régitől csak abban különbözik, hogy az említett jelölések mellett az EGK rövidítést is tartalmazza, jelezve, hogy az áru az Európai Gazdasági Közösséghez tartozó országban készült. Mindez azonban a lényegen nem változtat, mert a régi jelölés alapján is be lehetett azonosítani a gyártó üzemeket – mondta Boródi. A gondot az okozta – folytatta az ügyvezető elnök –, hogy az EU márciusban hozta ezt a korlátozó intézkedést, de ekkor már jelentős mennyiségű termék és a régi egészségügyi jellel ellátott csomagolóanyag volt legyártva. Az érintett termékek közé tartoztak az állati eredetű élelmiszerek, illetve állati eredetű terméket tartalmazó élelmiszerek, amelyekből nagyobb menynyiséget gyártottak le (gyorsfagyasztott baromfi, néhány húsféle, a húskonzervek és a jégkrémek), és ezek csomagolóanyagai. Ezek hozzávetőleges értéke 26 millió euró, mintegy hat-hét milliárd forint volt.
– Szerencsére a rendelkezésünkre álló rövid idő alatt sikerrel lobbiztunk. Elértük, hogy mind a huszonöt tagország élelmiszer-ipari szövetsége és rajtuk keresztül kormányaik is támogassanak bennünket, amit az EU is respektált. Hamarosan megjelenik az az intézkedés, amely az eredeti dátumokat belföldi és uniós tekintetben is módosítja, és várhatóan 2005. április 30-a lesz az új határidő, amíg az érintett termékkört forgalmazni lehet az unión belül – mondta Boródi Attila.
A jövő év első félévében várható a nagyobb élelmiszer-biztonságot elősegítő ISO 22 000 nemzetközi szabvány kiadása – ismertette Petró Ottóné, a Magyar Szabványügyi Testület főosztályvezető-helyettese. A készülő szabvány alapelve, hogy az élelmiszer-biztonság az élelmiszerlánc minden tagjánál érvényesüljön. Így azt meg kell valósítani a mezőgazdasági termelőktől kezdve az élelmiszeriparigép-, a csomagolóeszköz- és adalékgyártókon keresztül egészen a kereskedelemig.

Sokkoló felvétel került elő a tragikus motorbalesetről – videó