Eljárás indult Szász Jenő ellen

2004. 08. 10. 18:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pert indított Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester ellen a Hargita megyei prefektúra az Emlékezés Parkja engedélyezésének állítólagos tisztázatlansága miatt. A tizenhárom alakból álló szoborparkot idén májusban Orbán Viktor részvételével leplezték le a székelyföldi városban.
Mircea Dusa, a román kormány területi képviselője azt állítja, Szász Jenő nem szerezte be valamennyi szükséges engedélyt a park elhelyezéséhez. A prefektúra keresetében az áll, hogy a létesítményt a székely város ferences templomának műemlékké nyilvánított övezetében helyezték el, ehhez pedig az intézmény szerint különleges engedélyek kellenek. A kormányképviselet szerint a hatályos román törvények értelmében műemlékek környékén nem elegendő a polgármester engedélyével szobrot emelni, ehhez szükséges a megyei – esetünkben a hargitai – tanácselnök által láttamozott építkezési engedély és városrendezési terv is. A felmerült hiányosságok miatt a prefektúra törvénytelennek tartja a Szász kibocsátotta engedélyt, beperelte az elöljárót, a tárgyalást pedig holnapra tűzték ki a csíkszeredai törvényszéken.
A magyarországi adományokból emelt Emlékezés Parkja miatt – ugyancsak az engedélyek kapcsán – már május 22-i felavatása előtt feljelentést tett a hatóságoknál a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). Az udvarhelyi városrendezési osztály vezetője azonban cáfolatában leszögezte: a körpark építésére még a munkálatok megkezdése előtt kiállították a jóváhagyásokat. Komoróczy Zsolt, az udvarhelyi polgármesteri hivatal szóvivője tegnap lapunknak elmondta: furcsállja a prefektúra lépését, hiszen korábban az intézmény már visszautasította az RMDSZ feljelentését.



Visszamagyarosítás. Az utóbbi időben egyre több gyimesbükki csángó kezdte el visszamagyarosítani a hatóságok által 1920 után elrománosított nevét – számolt be a kolozsvári Krónika. Egy tavalyi kormányrendelet értelmében az illetékes polgármesteri hivatal adminisztratív úton eljárva írhatja át a kérvényező anyanyelvére az eredetileg más nyelven anyakönyvezett nevet. (P. I.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.