időjárás 1°C Mária 2023. december 8.
logo

Varga Mihály megerősítette: közel egymilliárd euró érkezik Brüsszelből

Futni hagyták Schönthal Henriket?

Munkatársunktól
2004.08.18. 19:02

Hónapok óta húzódik a K&H-ügyben pénzmosás miatt keresett Schönthal Henrik kiadatását kérő dokumentum érvényesítési procedúrája. Bárándy Péter igazságügy-miniszter eddig nem írta alá az erre vonatkozó iratot, így az üzletember egyelőre „sérthetetlen” az Egyesült Államokban.

Bárándy Péter még mindig nem írta alá a Schönthal Henriknek, a K&H-ügy egyik főszereplőjének az Egyesült Államokból való kiadatását kérő dokumentumot. A minisztérium sajtóosztályának tájékoztatása szerint várhatóan ezen a héten nem is kerül sor a tárcavezető jóváhagyására.
Schönthal gyanúsíthatóságát már júniusban kimondta a rendőrség, miután kiderült, hogy ő a tulajdonosa, illetve a tulajdonosi képviselője azoknak az off-shore cégeknek, amelyek a Kulcsár Attila exbróker által elsikkasztott milliárdok tisztára mosásában játszottak központi szerepet. Az üzletember kiadatásához szükséges, hogy bírósági végzés nyomán az igazságügy-miniszter aláírja az amerikai hatóságoknak címzett kérelmet. Schönthal vélhetőleg nem várja meg az USA-ban a magyar elfogatóparancs megérkezését, sőt egyes hírek szerint máris továbbállt egy olyan országba, amely Magyarországgal nem írt alá kiadatási szerződést.
Állítólag Kulcsár Attila, a bűncselekmény-sorozat egyik gyanúsítottja is kitért Schönthal Henrik szerepére ügyészségi kihallgatásán. A vádhatóság gyanúja szerint Schönthal két off-shore cég „rendelkezésre jogosult tagja” volt, azaz dönthetett a cég pénzügyeiről, számláiról. A gyanú szerint a vállalkozó tudta, hogy a cégeken (Montrade Ltd. és Balmoral Llc.) keresztül folyó pénzeket Kulcsár Attila és társai a K&H Equities Rt. ügyfeleitől elsikkasztották. Közreműködött abban is, hogy a pénzt az ügyben meggyanúsított két szír állampolgár felvehesse. Az arab személyek két pénzintézettől vettek fel összesen 6,2 milliárd forintot.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.