Kornélia 2024. március 3.
logo

Gondolatok egy filmkritika ürügyén

–
2004.08.13. 17:11

Milos Forman Hair című filmjéről írt egy kritikai eszmefuttatást a kritikus (MN, 2004. augusztus 3.). Rózsaszínre lúgozott írása (képzavarral élve) csípte a szemem. Olyan korban élt és élő ember vagyok, aki megélte az idők viharait, aki felett „elrepült az idő vasfoga” (ha már a képzavarokból nem tudok kikeveredni!).
Elsőnek is megállapítom, hogy a film jó! A film nem domesztikálja, hanem megjeleníti a társadalmi-szellemi lázadásokat. A film nem kereskedelmi termék. Aztán meg, mitől nyelt karót Forman, miért és minek stb.? És miért szájbarágós? Szerintem indokolatlanok ezek a vádak. Itt szó szerint idézek: „… igyekszik felmutatni a tutit, a profin szeletelt-csomagolt, habos rózsaszínre lúgozott kereskedelmi terméket.” E sorokra nem tudok levegőt venni! Lesz még a cikkben Milos Forman karácsonyfa-dekorátor, eminens tanuló… és „alászolgája”. Aztán olvasunk tompa, süket, kilóra gyártott zenéről.
A Berger-félék naivitásából lett Amerika világhatalom?! Ezt én kérdem. Az „apostol- és Krisztus-pótlék” Bergerekből lesznek hősök. A cikkíró nem élt át viharokat? Nem veszi észre, hogy Vietnam valamennyire civilizálódott a háború óta, ahol mellesleg Vietnam-szindróma támadta meg az amerikai katonákat.
Hogy a vietnami háború igazságtalan volt-e, nem tudhatjuk, mert akkor a saját vietnami helyzetünkkel küzdöttünk. A mai iraki igazságtalan háborúval kapcsolatban megkérdezhetnénk a szeptember 11-i halottak és sérültek hozzátartozóit. Záradékként idézet egy iszlám propagandaírásból: „A médiák többségében rossz szándékú célzattal, a legsötétebb képben mutatják az iszlámot (gyilkosság, terror…). Sajnos néhány muszlim ember és ország viselkedésében ugyanezt a képet erősíti. Tudni kell, hogy ezek az emberek tudatlanságukban nem képviselik és nem is képviselhetik az iszlám igazi tartalmát.” A sajtóhibákat is lemásoltam. De ettől még a tartalom elfogadható! Bár nem vagyok mozlim, hanem keresztény.
Dr. Petővári Béla
Budapest

Szerintem sem a Berger-félék naivitásából lett Amerika világhatalom, de ezen a naivitáson kívül minden, ami a hippimozgalmat jellemzi, s amit a film is bemutat, divattá, stílussá, áruvá lett bizonyos kezekben. Erről szólt a cikk, nem többről.
Tisztelettel:
Varga Klára

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.