Imposztor a román herceg?

Csalással vádolja a németországi Hohenzollern család Radu Duda herceget, I. Mihály román király vejét. Az uralkodói botrányba immár Adrian Nastase kormányfő is beleszólt, aki szenátori helyet ajánlott fel a hercegnek a román kormánypárt listáján.

2004. 08. 09. 17:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Címhasználati botránytól hangos a németországi Hohenzollern uralkodói ház, amely azzal próbálkozik, hogy kitagadja egyik illusztris tagját. A kiközösítéssel megfenyegetett személy nem más, mint Radu Duda herceg, aki a kilencvenes évek közepén házasodott be a Hohenzollernek romániai ágába. A németországi uralkodó család néhány nappal ezelőtt felszólította Radu Dudát, ne használja a Hohenzollern hercegi címet. A német királyi ház két, Bukarestbe érkezett ügyvédje nem kevesebbel, mint csalással vádolta meg a férfit, akiről azt állítják, hogy megpróbálta eladni a család címerét viselő – szerintük hamis – nemesi címeket.
Radu Duda egykori színész 1996-ban került be a román királyi családba, miután feleségül vette Margit hercegnőt, I. Mihály román király lányát. Három évvel az uralkodói esküvő után Duda Friedrich hercegtől, a Hohenzollern Sigmaringen uralkodó család fejétől megkapta a Hohenzollern-Veringen hercegi címet. A román herceg elmozdításán egyébként éppen a magas rangú tisztséget adományozó Friedrich herceg fia ügyködik.
Ugyancsak bonyolítja a helyzetet, hogy hercegi titulusánál fogva Radu Duda rendkívül fontos tisztséget tölt be a bukaresti kormányban. Mihály király veje például évekkel ezelőtt a román diplomácia képviselőjeként hónapokon keresztül azon fáradozott, hogy az ország a NATO és az Európai Unió tagja lehessen. Valószínűleg ebből az okból vette most védelmébe a megvádolt herceget Adrian Nastase román kormányfő, aki leszögezte, roppant értékes embernek tartja Dudát, függetlenül attól, hogy milyen nemesi címekkel rendelkezik. Mihály király egyelőre nem foglalt állást a vejét ért támadás kapcsán. Környezetéből mindenesetre kiszivárgott, hogy a botrány valódi célpontja éppenséggel Mihály, aki a megbukott román kommunista rezsim ma is aktív tagjai körében nem örvend nagy népszerűségnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.