időjárás -2°C Judit 2023. december 10.
logo

Kéménye miatt égett le a plaza

Hírösszefoglaló
2004.08.12. 16:42

A konyha grillsütőjéből a kéménybe került zsír és elszenesedett ételmaradványok belobbanása okozta a paraguayi fővárosban tíz napja történt, több mint 420 halálos áldozatot követelő plazatüzet – állapította meg a hivatalos vizsgálat.

Ügyészségi nyomozók igazságügyi szakértők bevonásával megállapították, hogy a paraguayi fővárosban, Asunciónban lévő Ycua Bolanos bevásárlóközpontban augusztus elsején bekövetkezett tűz oka a rosszul karbantartott kémény volt – adta hírül a BBC. Amint arról beszámoltunk, a háromszintes épület egyik éttermében csaptak fel a lángok: a tűz percek alatt átterjedt a plaza tetőszerkezetére is, amely beomlott, majd nem sokkal később már az alagsorban pusztított, több mint 420 életet követelve és legalább ugyanennyi embert kórházba juttatva. A hivatalos vizsgálat szerint az ominózus konyha grillsütője feletti kéményben a nem megfelelő karbantartás miatt rengeteg zsír és elszenesedett ételmaradék halmozódott fel, amelyek egyszerűen belobbantak a nagy hőtől. Mivel a szerkezet rossz állapotban volt, a kémény repedésein keresztül az égést elősegítő levegő jutott a gipszkarton mennyezetbe, így a tűz a számára optimális körülmények között tudott továbbterjedni, így hamarosan az egész bevásárlóközpont lángokban állt, a pincétől a padlásig. Mint megírtuk, a Ycua Bolanos (a tragédia óta már letartóztatott) tulajdonosai azt az utasítást adták a biztonsági szolgálatnak, hogy zárják be a plaza kapuit és ne engedjenek ki senkit, nehogy a vevők fizetés nélkül távozzanak vagy fosztogatni kezdjenek. Az intézkedés hatására többen például az alagsori parkolóban, saját autójukban égtek szénné. A helyszínre érkező tűzoltók állítása szerint egyik munkatársukra rá is lőtt az egyik biztonsági őr, miközben a szakember megpróbált feltépni egy ajtót, hogy a bent rekedteken segíthessen. A vizsgálat még nem fejeződött be, a munkát külföldi szakértők is segítik. Anynyit máris tudni, hogy már a plaza építésénél spóroltak a kivitelezők, akik az előírtnál kevesebb vészkijáratot építettek a központba. A sérültek közül százat még tegnap is kórházban ápoltak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.