Korrupcióval vádolják Basescut

2004. 08. 11. 18:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatali visszaélés, pénzmosás, sikkasztás, csalás és csalárd csőd: csupán néhány azokból a vádakból, amelyekért a romániai korrupcióellenes ügyészség tegnap – további 79 vádlott mellett – beperelte Traian Basescu ellenzéki politikust.
Bukarest főpolgármestere, volt szállításügyi miniszter azt követően kerül bíróság elé, hogy a nyomozó hatóság szerint bűntársaival együtt mintegy háromszázmillió dollárral károsította meg a román államot a román tengeri kereskedelmi hajóhad tizenhat hajójának eladásával.
A vádhatóság megállapította: az ércszállító óceánjárókat azt követően veszítette el a flotta, hogy 1991 júniusában a konstancai Petromin Rt. hajózási társaság törvénytelen úton társult a norvég Torvald Klaveness cégcsoporttal. Traian Basescu szállításügyi államtitkárnak, későbbi miniszternek a kormány felhatalmazása nélkül nem állt jogában jóváhagyni egy állami tulajdonú vállalat társulását egy külföldi magáncéggel; emellett a törvény azt sem tette lehetővé, hogy a társulás nyomán létrejött vegyes tőkéjű cég élére önmagát nevezze ki vezérigazgatónak.
A demokrata elnök állítja, nem követett el törvénytelenséget, és úgy értékeli, hogy a vádak politikai lejáratását szolgálják a novemberi parlamenti választások előtt.
Az elöljáró tegnap hangsúlyozta, államtitkári és miniszteri minőségében egyaránt az 1989 utáni romániai törvények értelmében, a román–norvég vegyes bizottság egyezségének szellemében járt el; utóbbi dokumentumot maga Adrian Nastase akkori külügyminiszter, jelenlegi kormányfő írta alá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.