Össztűz az épülő ukrán csatornára

Bukarestben tegnap több mint száz romániai civil szervezet rendezett tiltakozó felvonulást, határozottan ellenezve az Ukrajna által a Duna-deltában megkezdett csatornaépítést. Az akciót a 160 kilométer hosszúságúra tervezett Bisztroje-gát három kilométeres szakaszának tegnapra bejelentett átadására időzítették. Kijev közölte, hogy a csatornaavatást holnapra halasztotta.

2004. 08. 25. 17:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását kérte a gőzerővel épülő gát ügyében a román diplomácia, sőt azt fontolgatják, hogy környezetkárosítás miatt pert indítanak a munkálatokat végző német Josef Möbius Bau AG ellen. Mircea Geoana külügyminiszter Wieck Schragéhez, az espooi egyezmény titkárához írt levelében azt szorgalmazza, hogy nemzetközi testület elemezze az ukránok által májusban megkezdett csatornának a deltavidék élővilágára gyakorolt környezeti hatását. A Dunát a Fekete-tengerrel összekötő csatorna miatt tegnap újfent aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok is, amely nyomást gyakorol Kijevre, hogy biztosítsák a delta környezetének védelmét és megőrzését. Számos nemzetközi civil szervezet mellett a Bisztroje-gátat korábban Margot Wallström, az EU környezetvédelmi biztosa és Gerhard Schröder német kancellár is ellenezte.
Eközben Kijevben katonai díszszemlével, országszerte nagygyűlésekkel, kulturális rendezvényekkel, este utcabálokkal és tűzijátékokkal ünnepelte függetlenségének 13. évfordulóját Ukrajna. A rendezvények hangulatára azonban erőteljesen rányomta bélyegét az októberben sorra kerülő elnökválasztás, hiszen a rendezvények szónokai az évforduló méltatása mellett hangot adtak a küszöbön álló nagy eseménnyel kapcsolatos álláspontjuknak is. Nem jelentett kivételt ebben a tekintetben maga az államfő, Leonyid Kucsma (képünkön) sem, aki az évforduló előestéjén a kijevi Ukrajna kultúrpalotában elhangzott ünnepi beszédében a jelenlegi politikai kurzus folytatása mellett foglalt állást. Leszögezte: az ukrán reformok a politikai kurzus folytonosságát, az egyszerű emberek pedig a stabilitást igénylik. Kifejezte azt a meggyőződését, hogy az októberi elnökválasztás során az emberek önállóan, szabad akaratuk szerint adják majd le voksukat egyik vagy másik jelölt mellett, szemléletesen demonstrálva a törvényesség és a demokratikus elvek érvényesülését Ukrajnában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.