Román státustörvény kedvezmények nélkül

Nem tartalmaz gazdasági vagy szociális kedvezményeket az a törvény, amely a határon túli románoknak nyújtandó támogatásokat szabályozza, és amely várhatóan szeptemberben kerül a bukaresti parlament elé.

2004. 08. 19. 16:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kizárólag kulturális és oktatási téren nyújt támogatást a határon túl élő románok számára a nemrég elkészült bukaresti kedvezménytörvény. Az egyelőre nem nyilvános – a környező országok kormányainak is szétküldött – jogszabályt teljesen eurokonformnak nevezik a román szakértők, akik bevallották: a dokumentum kidolgozásakor alaposan merítettek az Orbán-kormány idején elfogadott státustörvény szövegéből is. „Tanultunk a magyar státustörvény kedvezőtlen nemzetközi fogadtatásának tapasztalataiból, ezért a mi jogszabályunk nem tartalmaz gazdasági vagy szociális jellegű kedvezményeket” – nyilatkozta a napokban Titus Corlatean. A bukaresti kormány határon túli románokért felelős főosztályának vezetője nagy vonalakban a román diaszpóra képviselőivel folytatott tanácskozáson ismertette a törvénytervezetet. Ennek értelmében a határon túli románok bármilyen szinten tanulhatnak anyaországukban, oktatási ösztöndíjban részesülhetnek. Ingyenesen férhetnek hozzá az állami kulturális intézmények szolgáltatásaihoz, sőt térítésmentesen kapnak vízumot, ha nyelvi, etnikai, vallási vagy kulturális önazonosságuk megőrzése érdekében szervezett rendezvényen kívánnak részt venni Romániában.
A határon túli román közösségek képviselői üdvösnek tartják, hogy törvény készült a támogatásukról. Kreszta Traján lapunknak kifejtette, a magyarországi románok abban bíznak, hogy a bukaresti törvény magában foglalja majd azokat a kedvezményeket és lehetőségeket, amelyeket a státustörvény útján Budapest nyújt a határon túli magyaroknak. „Számunkra égető gondot jelent az óvónők, pedagógusok továbbképzése, egyházainkban nincsenek kántorok, egyre kevesebb nálunk a román népzenész” – vázolta közössége gondjait a Magyarországi Román Önkormányzat elnöke. Más külföldi román szervezetek önálló jogszabályjavaslatot készítenek, amely lehetővé tenné számukra, hogy a román diaszpóra is állíthasson saját jelölteket a parlamenti választásokon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.