időjárás 5°C Árpád 2023. december 11.
logo

Stagnálnak az ipari termelői árak

Erdősi Csaba
2004.08.31. 23:00

Gyakorlatilag nem változtak az ipari termelői árak júniusról júliusra. A KSH jelentése szerint a drágulás mindössze 0,1 százalékos volt. Az árak 12 havi árnövekedési üteme is mérséklődött, a 2,7 százalékot mutató index az idei legalacsonyabb érték; tavaly ilyenkor a havi termelői áremelkedés 0,4, az éves pedig 3,3 százalékos volt.
Az exportvezérelt gazdaság szempontjából figyelemre méltó, hogy amíg a belföldi értékesítés havi áremelkedése 0,8 százalékos volt, addig a külföldi eladások öszszességükben 0,5 százalékkal lettek olcsóbbak júniusban, és az egy évvel korábbi szinttől 2,6 százalékkal maradtak el. Júniusban a fém alapanyagok ára növekedett számottevően. Az átlagos drágulás 5,2 százalékos volt, az átlag felett, 6,8 százalékkal a vas, acél és vasötvözet alapanyagok drágultak. 2,6 százalékkal emelkedett a kőolaj-feldolgozás, 1,53 százalékkal pedig a vegyi anyagok és termékek árszínvonala. Mérsékelt, 0,4 százalékos volt az áremelkedés a bányászatban.
Éves szinten kiugróan megdrágultak az élelmiszerek. A malomipari termékek 17–19 százalék között drágultak, a húsáruk pedig 9,7 százalékkal kerülnek többe.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.