Miután a Román Gyula tulajdonát képező R-KO-N Kft. kisebbségi tulajdonosa lett a Picknek, szakemberek a húsipar piacának újrafelosztásáról kezdtek beszélni. Úgy vélekedtek, számítani lehet arra, hogy a szegedi élelmiszer-feldolgozó cégnél végérvényesen megszűnik a vágás, a társaság készítményi gyártó specialistává válik. Ezt a gyár illetékesei határozottan cáfolták, mondván, hogy valamennyi felkínált sertést megvásárolják, és folyamatos a vágás. Mint kiderült, végül azoknak lett igazuk, akik ennek ellenkezőjét állították, mert a legfrissebb hírek szerint fokozatosan leáll a sertésvágás. Ezért egy hónap múlva 450-en veszítik el munkahelyüket. Két évvel ezelőtt még naponta szállítottak sertést a Pick vágóhídjára, alig két hónappal ezelőtt pedig bevezették a heti egyszeri vágást. Amíg korábban hetente 10-11 ezer disznó került a vágóhídra, újabban már csak ezerötszázat daraboltak fel.
A Pick kétségkívül nem számít már olyan értékes cégnek, mint évekkel ezelőtt. Az idei év első felében például konszolidáltan 110 millió forint veszteséget könyvelt el, holott tavaly 1,1 milliárd forint adózott nyeresége volt. A jobb teljesítmény érdekében nyilván lépnie kellett, s ez drasztikus létszámleépítést eredményez. Mint mondják, e mögött olyan stratégiai célok állnak, mint a hatékonyság növelése és a specializálódás. Miután az uniós csatlakozással megszűntek a 40 százalékos védővámok, egységesek lettek az alapanyag- és energiaárak s a szállítási költségek, csak a hatékonyan gazdálkodó cégek maradhatnak életképesek, illetve azok, amelyek speciális készítményeket gyártanak. A Picknél ez utóbbi mellett döntöttek, miközben a dolgozók elbocsátására vonatkozóan kész tények elé állították a gyár szakszervezeti bizottságát. Az csak ezután derül ki, hányan élhetnek az előnyugdíjazás lehetőségével, s az utcára kerülő dolgozók mekkora végkielégítést kapnak.

Most jön csak az igazi kánikula!