időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo

Besúgó volt a román néptribun?

Rostás Szabolcs
2004.10.09. 17:07

Lemondott a Securitate irattárát vizsgáló román bizottság két tagja, mert a testület álláspontja szerint nem bizonyított Corneliu Vadim Tudor ellenzéki politikus besúgói múltja. A bizottság tagjainak közel fele azonban úgy véli, a Nagy-Románia Párt elnöke együttműködött az egykori politikai rendőrséggel.
Eltérően vélekednek az egykori román titkosszolgálat, a Securi-
tate irattárát vizsgáló bizottság (CNSAS) tagjai a magyargyűlöletéről és antiszemitizmusáról hírhedt C. V. Tudor rendszerváltás előtti tevékenységéről. A testület ülésén mindössze egy szavazat döntött a néptribun „tisztára mosása” mellett. Érdekes, hogy a politikai pártok által delegált CNSAS-tagok közül a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselője, Csendes László is úgy vélekedett, hogy a Nagy-Románia Párt (PRM) elnöke nem működött együtt a politikai rendőrséggel. Emiatt az RMDSZ vezetősége tegnap közölte: megvonja bizalmát Csendestől, ha bebizonyosodik Tudor bűnössége.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.