időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Deficitet csökkentenek a DT privatizációjával

Hírösszefoglaló
2004.10.12. 16:34

A német állami fejlesztési bankügynökségnél (KfW) – a kormány privatizációs ügynöksége – közölték, hogy hárommilliárd euró értékben részvényeket, további egymilliárd euró értékben részvényre szóló opciós jegyeket (warrant) adnak el a Deutsche Telekomból (DT), és mindehhez 450 millió eurónyi többlet járulhat túljegyzés esetében.
A Deutsche Telekomból 198 részvényt és 30 millió opciós jegyet adnak el most, illetve a későbbiekkel együtt összesen 70 millió részvényre szólót. A túljegyzésre további 30 millió részvényt tettek félre. Az ügyletet intézményi befektetőknek szánják, piaci értesülés szerint egyszázalékos engedménnyel a Deutsche Telekom múlt pénteki, tőzsdei záróárához képest. A KfW-nek jelenleg 16,7 százaléka van a DT-ben, és a német állam közvetlenül még 26,1 százalékot birtokol a cégből. Az értékesítés mindent egybevetve körülbelül 4,5 milliárd euróig terjedhet.
A bevétel a német államháztartás deficitjét csökkenti. A deficit várhatóan az idén is meghaladja az euróövezetben előírt háromszázalékos GDP-arányt. Hasonló okból, adósságcsökkentés céljából a francia kormány szeptemberben értékesítette a France Télécom 9,6 százalékát, a túljegyzéssel együtt 5,1 milliárd euróért, 43 százalékot tartva meg a francia távközlési vállalatban közvetve és közvetlenül. Az olasz kormány is hatalmas, nyolcmilliárd euróig terjedő bevételt vár az Enel energiaszolgáltató privatizációjából. Az opciós jegyek lejárata hat, tizenkettő, illetve tizennyolc hónap lesz. A DT-nél szombaton jelentették be, hogy ők pedig visszavásárolják a T-Online internetszolgáltató tőzsdén lévő részvényeit. Európa legnagyobb távközlési cége a bejelentés szerint 2,9 milliárd eurót fizet a 26 százalékos közkézhányadért. A társaságot négy évvel ezelőtt vezették be a tőzsdére.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.