időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Fűtéskorlátozásra készül az ELTE

Kristály Lehel
2004.10.05. 19:43

Nem a pedagógusok fizetés nélküli szabadságával oldaná meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem az intézmény 600 milliós likviditási problémáit. Az egyetemi tanács tegnapi döntése szerint az ELTE idei és jövő évi gazdasági válságának megelőzésére intézkedési javaslatlistát állított össze. Ebben elrendelik az energiaköltségek megtakarítását, ezért a klímahűtést leállítják és a fűtési hőmérsékletet 20 Celsius-fokra szabályozzák az egyetem épületeiben. Átütemezik az idei energiaszámlákat a jövő év első három hónapjára, ha ehhez elnyerik a közművek beleegyezését is, és 2005 nyarán, illetve telén az épületekben zajló tevékenységet teljesen leállítják. Felülvizsgálják és megszüntetik a nyugdíjkorhatárt elért tanárok közalkalmazotti jogviszonyát, amely 200 személyt érint. A 70 éves életkorig azonban a kimagasló eredményt felmutató tanárok megőrizhetik közalkalmazotti státusukat. Felülvizsgálják a részfoglalkozást, valamint a teljes foglalkoztatást és az érintettek jogviszonyának megszüntetését vagy átalakítását.
Mang Béla, az oktatási tárca helyettes államtitkára azt mondta: a minisztérium nem szemlélheti közömbösen az ELTE problémáit. Szerinte az egyetem mindent megtesz, hogy saját erejéből kigazdálkodja a költségeit.
Klinghammer István, az ELTE rektora úgy vélte, hogy intézkedéseiket az egyetem mindenképpen megsínyli majd, ezért szeretné, ha a kormányzat legalább akkora áldozatot hozna az intézmény érdekében, mint kollégái tették a megszorítások bevezetésével. Megjegyezte: az ELTE likviditási hiányából ma csak 300 méter autópályát lehetne építeni. A rektor hozzátette azt is, hogy az egyetemnek le kellett mondania a számítógépes park felújítását és több fejlesztést le kellett állítani az intézményben.
– Mindez azért van, mert gyorsabban csökken az állami támogatás, mint ahogy ehhez alkalmazkodni tudtunk – magyarázta Rák György főigazgató.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.