időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Hazahozták az alpinista földi maradványait

Sellei Andor
2004.10.08. 17:16

Hazaszállították tegnap a földi maradványait annak az egy éve eltűnt szombathelyi fiatalembernek, akinek a holttestét vasárnap reggel találták meg Ausztriában. Családja már a temetést intézi, a Külügyminisztérium pedig a szertartáshoz szükséges iratok beszerzésében segédkezik.

Miként a hét elején beszámoltunk róla, múlt vasárnap reggel a mallnitzi idegenforgalmi hivatal igazgatója talált rá véletlenül a szombathelyi R. Péter mumifikálódott holttestére. A hegymászó tavaly szeptember 19-én adott utoljára életjelet magáról a Säuleck csúcsáról édesanyjának küldött sms-ben, majd nyomtalanul eltűnt. Az osztrák hatóságok első megállapításai szerint a fiatalember valószínűleg a rosszra forduló időjárás miatt tért le a kijelölt útvonalról, és ötvenméteres zuhanás után azonnal meghalt. Feltehetőleg olyan helyre esett, ahol nem vették észre a megszokott ösvényen haladók, ráadásul ruhájának színe is beleolvadt a terepbe. Később pedig a hó takarhatta el.
Amikor nyoma veszett, több mint száz hegyi mentő és önkéntes kutatott utána eredménytelenül, majd tíz nap után fölhagytak a kereséssel. A családtagjai által szervezett expedíciónak sem sikerült megtalálnia a 28 éves természetjárót. Szülei a hét elején utaztak Mallnitzba, hogy azonosítsák gyermeküket, jóllehet a nála talált útlevél már bizonyította kilétét.
Édesapja lapunknak elmondta, hogy épp a temetést intézik, mivel a holttestet már tegnap hazaszállították. Többet viszont nem kívánt a sajtóval megosztani, csak a szűk baráti kört értesítik az eseményekről.
F. Tóth Gábortól, a magyar Külügyminisztérium érdekvédelmi alosztályának munkatársától megtudtuk, hogy a konzulátus ilyenkor a hivatalos iratok, a magyarra fordított rendőrségi jegyzőkönyvek, valamint a hazaszállításhoz és az anyakönyvezéshez szükséges hatósági és egészségügyi engedélyek beszerzésével segíti a családot.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.