időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Jogtalan végkielégítés a távozó orvosoknak?

Gidró Kriszta
2004.10.12. 23:00

Összesen negyvenmillió forintnyi végkielégítés kifizetését állította le a fővárosi önkormányzat a Szent István Kórházban. A pénzt azoknak a munkatársaknak utalták volna át, akik Molnár Lajos főigazgató felmentése miatt távoztak az intézményből.

Jogtalanul kíván felvenni összesen negyvenmillió forintnyi végkielégítést a Szent István Kórház tíz munkatársa – közölte tegnap Wintermantel Zsolt (Fidesz) az egészségügyi bizottság határozatára hivatkozva. A grémium hétfőn állapította meg: bár a munkatársak maguktól mondtak fel Molnár Lajos főigazgató felmentése miatt, a megbízott intézményvezető közös megegyezéssel bontotta fel szerződésüket. A közös megegyezés esetén jár a végkielégítés. A megbízott főigazgató a tíz munkatárs felmentése után maga is felmondott. Emlékezetes: a közgyűlés szocialista és fideszes tagjainak szavazataival mentették fel nemrégiben Molnár Lajost a főigazgatói tisztségből. Molnár 2002-ben az SZDSZ egészségügyi miniszterjelöltje volt.
Wintermantel Zsolt a felelősség kiderítésére és a határozott jogi fellépésre szólította fel a városvezetést. Szerinte Demszky Gábor nyáron nyilvánosságra került dzsentriallűrjei mutattak egyfajta mintát, így most a főpolgármesternek kellene jó példát mutatnia. Wintermantel hangsúlyozta: az egészségügy és a fővárosi önkormányzat anyagi gondjait ismerve nem csoda, ha mindenkit felháborít ez az eset.
Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ), a közgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke tudatta: már megkezdődött a fideszes frakcióvezető-helyettes által szorgalmazott vizsgálat. Havas Szonja (MSZP), a grémium alelnöke szerint a kórházban történtek miatt felmerül az SZDSZ felelőssége is, ugyanis Molnár Lajos menesztésekor a nem egyértelmű állásfoglalásaikkal lehetővé tették a kaotikus helyzet kialakulását.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.