időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Kamatot vágott a nemzeti bank

Erdősi Csaba
2004.10.19. 20:19

Bár a kormány gazdaságpolitikáját több ponton is kockázatosnak ítéli meg a jegybank, az infláció viszonylag kedvező alakulása miatt a monetáris tanács csökkentette az alapkamatot. A Magyar Nemzeti Bank elnöke lapunknak adott interjújában ismét elutasította a jegybanktörvény tervezett módosítását.

Ötven bázisponttal 10,5 százalékosra csökkentette október 19-i hatállyal a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa az alapkamat szintjét. Járai Zsigmond, a jegybank elnöke a piac által szinte biztosra vett döntés okait elemezve tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az óvatos kamatvágást a csökkenő ütemű infláció tette lehetővé. A pénzromlás visszafogása szempontjából szerinte kedvező volt a forint tartósan erős árfolyama; a jelenlegi helyzetben az óvatos kamatcsökkentés nem veszélyezteti a további dezinflációs folyamatot.
Járai Zsigmond kiemelte: a folyó fizetési mérleg jelenlegi szintje komoly fenntarthatósági kockázatot jelent, különösen, ha az ország növekvő eladósodottságával jár együtt. A jövő évi költségvetésben megfogalmazott hiánycél is eltér a konvergenciaprogramban korábban megjelölt deficitadattól, és ez szintén bizonytalanságot jelent.
[Óvatos…] Folytatás a 11. oldalon >

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.