időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo

Kiadták a szíriai terroristát

Tudósítónktól
2004.10.18. 18:15

Őrizetbe vették a hamburgi bűnügyi hivatal nyomozói a szíriai származású Marmoun Darkanzanlit, aki házasságkötéssel szerzett német állampolgársága alapján eddig zavartalanul dolgozhatott. Tevékenységét – a spanyol biztonsági szervek megítélése szerint – a nemzetközi terrorizmus szolgálatában végezte, 1997 óta kulcsszerepet vállalt az al-Kaida-hálózatban, ő teremtette meg a madridi merényletek anyagi feltételeit.
Madrid közvetlenül a terrorakció után letartóztatási parancsot adott ki ellene, és kiszolgáltatását szorgalmazta a német hatóságoknál. Tekintettel Darkanzanli német állampolgárságára, e kívánságnak nem lehetett eleget tenni mindaddig, amíg a hamburgi államügyészséghez meg nem érkezett az EU letartóztatási parancsa. „A kiszolgáltatáshoz szükséges őrizetbe vételre benyújtott kérvényt a tartományi főtörvényszék azonnal elfogadta, helyet adott a feltételezésnek, hogy Darkanzanli terrorista szervezet tagja” – nyilatkozta Rüdiger Bagger államügyész. A szíriai üzletemberre az amerikaiak már 2001-ben, a New York-i terrortámadás után felfigyeltek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.