időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

Medvetámadás Brassóban

MN-összeállítás
2004.10.18. 16:29

Brassóban egy embert széttépett, hét másikat pedig életveszélyesen megsebesített egy kukázó barnamedve szombaton. A megvadult állat még a mentőkre is rátámadt, mielőtt elmenekült volna. Néhány órával később vadászok végeztek vele.

Egy embert megölt, hetet pedig életveszélyesen megsebesített egy barnamedve Brassó külterületén, az Eurofarm gyógyszergyár épülete mögötti szeméttárolónál – adta hírül az Evenimentul Zilei. A rendkívül agresszíven viselkedő állat a helyszínre érkező mentőautóra is rávetette magát, és csak akkor iszkolt el, amikor bekapcsolták a jármű szirénáját. A mentők öt válságos állapotban lévő embert szállítottak kórházba. Nemsokára két újabb áldozatra bukkantak, egyikükön azonban már nem tudtak segíteni.
A sebesültek többsége idős ember, mindegyikük medvefog és medvekarom szaggatta sebekkel, törésekkel, életveszélyes állapotban került az intenzív osztályra. A riasztott sebészek szimultán három műtőben végezték az életmentő operációkat.
A brassói lakótelepről az idén már többször is jelezték, hogy az erdőből kimerészkedő medvék élelem után kutatnak a házak között, de eddig senkit nem támadtak meg.
George Scripcaru polgármester utasítására egy helikopter, több csoport rendőr és vadász indult az állatok felkutatására. Átfésülték az erdőt, majd néhány órával később lelőtték a vadat, amely az egyik vadászt is megsebesítette. A polgármester szerint a tragédia azért következhetett be, mert korábban az állatvédők megakadályozták, hogy végezzenek a veszélyes medvékkel.
A még mindig sokkos állapotban lévő sebesültek egyelőre nem tudták elmondani, mi is történt velük. Lehet, hogy kíváncsi turisták ijesztettek a kukázó állatokra, más hírek szerint békés gombaszedőkre rontott a medve.
Romániában az idén a szeptembertől decemberig tartó vadászidényben 300 medve lelövését engedélyezték. A környezetvédők szerint kipusztulás fenyegeti őket, hiszen az utóbbi években az orvvadászok miatt kétharmadával csökkent a számuk.Küzdelem a táplálékért. Szakemberek szerint a barnamedve kerüli az embert, általában csak akkor támad, ha veszélyben érzi magát. A legtöbbször nem zsákmányszerzés céljából teszi, hanem területét, táplálékát és főleg kölykeit védi. Élettere egyre csökken, a hegyekben már nehezen talál táplálékot. Emiatt gyakran megdézsmálja a gyümölcsösöket, a kukoricásokat, vagy a szemétben turkál.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.