időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Még nem zárult le Demszky ügye

Munkatársainktól
2004.10.09. 18:31

Eltér a szakértők és a politikusok véleménye arról, hogy lezártnak tekinthető-e Demszky Gábor főpolgármester összeférhetetlenségi ügye azzal, hogy az SZDSZ-es politikus lemondott európai parlamenti képviselői mandátumáról. A közigazgatási hivatal vezetője az ügyben még mindig bírósághoz fordulhat, ahol olyan döntés is születhet, hogy megfosztják Demszkyt főpolgármesteri pozíciójától.

Jogállamban nem magánszemélyek döntenek jogi kérdésekben, hanem a bíróság, így Demszky Gábor is csak akkor tisztázhatná véglegesen összeférhetetlenségi ügyét, ha a bíróságra bízná a döntést – mondta tegnap Kupper András, a fővárosi Fidesz–MKDSZ-frakció vezetője. Érthetetlennek nevezte, hogy Demszky miként bírálhatja felül a közigazgatási hivatal vezetőjének állásfoglalását. Emlékezetes, Forgács Imre azt tudatta, hogy álláspontja szerint a főpolgármesteri tisztség és az európai parlamenti mandátum összeférhetetlen. Demszky Gábor azonban közleményében úgy fogalmazott: „meggyőződésem, hogy a végső döntést kimondó bíróság nekem adna igazat.”
A főpolgármester anyagi helyzetéért aggódik az MDF – közölte tegnap Szőke László, a párt fővárosi frakcióvezetője. A politikus emlékeztetett: Demszky Gábor nyáron, horvátországi villaügyének kirobbanásakor azt állította, hogy főpolgármesteri és európai parlamenti fizetéséből képes lesz kifizetni a nyaraló megvásárlásához és felújításához felvett kölcsönöket. A frakcióvezető közölte azt is, szerintük nemcsak jogilag, hanem a gyakorlatban is összeférhetetlen Demszky Gábor két posztja. Bőhm András, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője lapunk kérdésére úgy nyilatkozott: Demszky Gábor és az SZDSZ jogilag és politikailag is lezárta az összeférhetetlenségi ügyet, így az ellenzék konkrét felvetéseire nem kíván reagálni.
Demszky uniós képviselői mandátumáról való lemondása után a jelenlegi jogszabályi rendelkezések alapján lezártnak tekinthető az összeférhetetlenségi ügy – nyilatkozta lapunknak Tábik Ferenc közigazgatási szakértő. – Ezek után a Fővárosi Közgyűlésnek is meg kell változtatnia korábbi jogszabálysértő határozatát, amelyben törvényesnek találták Demszky pozícióit – mondta az egyetemi oktató. Hozzátette: a közigazgatási hivatal vezetője ugyan még bírósághoz fordulhat az ügyben, de az ítélkezési gyakorlatot ismerve kevés esély van arra, hogy megfosztanák posztjától a főpolgármestert, amiért az nem szüntette meg korábban az összeférhetetlenséget. Tábik Ferenc azt is elmondta, hogy az önkormányzati törvény alapján egyértelmű, hogy a főpolgármester csak oktató és országgyűlési képviselői tevékenységet folytathat. Szakmai álláspontja szerint Demszkynek az európai parlamenti képviselői mandátum elnyerését követő harminc napon belül meg kellett volna szüntetnie az összeférhetetlenségét.
Az SZDSZ néhány napon belül dönt arról, hogy kit kér fel Demszky Gábor megüresedett EP-képviselői posztjának betöltésére. A legesélyesebb jelölt Mohácsi Viktória, az oktatási tárca romaügyekért felelős biztosa.
A Fővárosi Közigazgatási Hivatal illetékese kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy bírósághoz fordul-e Felkai László utódja Demszky Gábor összeférhetetlenségi ügyében. Dániel Károly, az intézmény titkársági osztályának vezetője kifejtette: a főpolgármester bejelentése kapcsán a hivatalvezető Forgács Imrének nincs semmiféle kommentárja.
– Amennyiben megérkezik a Fővárosi Közgyűlés azon határozata, amely nem tekintette összeférhetetlennek az EP-képviselői és a főpolgármesteri tisztséget, s kapunk valamilyen dokumentumot Demszky Gábor európai parlamenti képviselőségének megszűnéséről, eldől majd, milyen lépéseket tesz a Fővárosi Közigazgatási Hivatal – mondta Dániel László. Információink szerint kétséges, hogy bíróságra vinné az ügyet az új hivatalvezető.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.