időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Milliomos a litván kabinet élén?

Munkatársunktól
2004.10.12. 18:16

Az orosz származású dúsgazdag vállalkozó, Viktor Uspaskis Munka Pártja a leadott szavazatok 28,6 százalékát megszerezve nyerte a litvániai parlamenti választások első fordulóját. Az eddig kormányzó szociáldemokrata–szociálliberális koalíciója 20,66 százaléknyi szavazatot kapott. Meglepően jól szerepelt, 11,42 százalékot szerzett Rolandas Paksas elmozdított államfő pártkoalíciója.

Egy, a litván nyelvet még erős akcentussal beszélő, orosz származású vállalkozó lehet az újdonsült uniós tagország, Litvánia miniszterelnöke. A lehetőség első pillantásra sokakat megdöbbent – különösen, hogy a másik két balti köztársaságban még állampolgárságot is nehezen kapnak orosz ajkúak –, s feltehetően ezt érezve közölte a 45 éves Uspaskis rögtön, hogy nem zárja ki ugyan ezt az eshetőséget, ám nem akar mindenáron kormányfő lenni. Így aztán valószínűsíthető, hogy pártjának egy másik vezetője ül majd a miniszterelnöki székbe. A tavaly alapított populista Munka Pártjának szóba jöhető partnerei közül az idáig kormányzó balliberális blokkot vezető Algirdas Brazauskas rögtön kijelentette, elképzelhetetlennek tartja, hogy a kabinet élére orosz üzletember kerüljön. A gyanús moszkvai kapcsolatok miatt az államfői székről lemondatott, szintén erősen populista Paksas vezette Litván Liberális Uniót ugyan ez kevésbé zavarná, velük azonban valószínűleg nem biztosítható a kormánytöbbség.
A litván politikai élet új üstököse Arhangelszkben, egy Sztálin által ide száműzött családban látta meg a napvilágot, s csak 1985-ben telepedett le Litvániában. Itt először hegesztőként dolgozott, majd rövid időre Finnországba utazott. Innen 1987-ben visszatérve elvált orosz feleségétől, és elvett egy litván hölgyet. Elsajátította a litván nyelvet, és az ország függetlenségének évében kapta meg az állampolgárságot. Uspaskis nagyrészt az orosz Gazprommal kötött üzleteknek köszönhetően 54 millió dollárra becsült vagyonával ma a leggazdagabb litván, aki mellesleg fényűző lakást tart fenn Moszkvában is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.