időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Négypárti nem Verespatakra

Hírösszefoglaló
2004.10.12. 23:00

A romániai Verespatakra tervezett aranybánya ügyében a parlament környezetvédelmi bizottsága egyhangúlag elfogadta azt az állásfoglalást, amelyben a testület a magyar kormányt és a magyar európai parlamenti képviselőket egyaránt határozott fellépésre buzdítja a beruházás megakadályozása érdekében.
Erről Turi-Kovács Béla, a bizottság fideszes elnöke és Orosz Sándor, a testület szocialista alelnöke beszélt újságíróknak. Az elnök szerint el kell érni, hogy Románia európai uniós csatlakozási tárgyalásai során a környezetvédelmi fejezetet addig ne zárják le, ameddig nem lesz garancia arra, hogy nem építik meg a bányát. „Magyarországnak a beruházás megakadályozására most van a legnagyobb mozgástere” – hangoztatta Turi-Kovács, utalva arra, hogy még nincs lezárva a környezetvédelmi fejezet.
Az ellenzéki bizottsági elnök emlékeztetett Persányi Miklós korábbi nyilatkozatára, amelyben a környezetvédelmi és vízügyi miniszter arról beszélt: ha a beruházás netalán mégis megvalósulna, el kell érni, hogy a piacon lévő legjobb technológiát alkalmazzák. – Még a legkorszerűbb technológia is a verespataki táj teljes pusztításával járna – közölte a fideszes elnök. Orosz Sándor csatlakozva ehhez a véleményhez kijelentette: azt kell demonstrálni, hogy Magyarország a megalomániás aranybánya-beruházásnak még a gondolatát is elutasítja.
A kormánypárti alelnök szerint azoknak a magyar politikusoknak, akik részt vesznek az Európai Tanács, illetve az Európai Parlament munkájában, minden fellépésükkor ezt az álláspontot kell képviselniük.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.